Студенческий сайт КФУ - ex ТНУ » Учебный раздел » Учебные файлы »Менеджмент

Організація обслуговування в дитячому кафе

Тип: курсовая работа
Категория: Менеджмент
Скачать
Купить
Характеристика закладів ресторанного господарства для дітей. Меню дитячого кафе. Розрахунок завантаження торгового залу. Визначення кількості страв, реалізованих для кафе. Упорядкування плану меню, організація обслуговування та дитячого дозвілля.
Краткое сожержание материала:

Размещено на

Зміст

  • Вступ
  • 1. Характеристика закладів ресторанного господарства для дітей
  • 2. Організація обслуговування в дитячому кафе
  • 2.1 Меню дитячого кафе
  • 2.2 Розрахунок завантаження торгового залу
  • 2.3 Визначення кількості страв, реалізованих для дитячого кафе
  • 2.4 Упорядкування плану меню
  • 2.5 Організація обслуговування
  • 3. Організація дитячого дозвілля
  • Висновки
  • Список використаних джерел
  • Додаткии
  • Вступ
  • Організація харчування дітей здійснюється в закладах ресторанного господарства різних типів:
  • - дитячий ресторан;
  • - ресторан з дитячим залом (дитячим відділенням);
  • - ресторан за спеціальними замовленнями;
  • - дитячі кафе;
  • - дитячі бари, кафе-бари;
  • - дитячі кондитерські;
  • - заклади швидкого харчування (фаст-фуди);
  • - заклади ресторанного господарства на базі закладів з організації дозвілля (дитячих клубів, будинків клоунів, боулінг-клубів, нічних клубів, фітнес-центрів, кінотеатрів, театрів, музеїв, центрів розваг, торговельно-розважальних комплексів тощо).
  • Заклади ресторанного господарства для дітей рекомендовано розташовувати в зонах житлової забудови, великих торговельно-розважальних центрах, будинках дитячої творчості, спортивно-оздоровчих центрах, у зонах відпочинку, дитячих театрах і кінотеатрах, спеціалізованих музичних і художніх школах.
  • Краще розміщувати їх в окремих будівлях, що дає змогу облаштувати прилеглу територію, встановити дитячий ігровий майданчик, гірки, а також передбачити місце для ігор на свіжому повітрі, кінних прогулянок тощо.
  • Оформлення торгових залів закладів ресторанного господарства для дітей рекомендується здійснювати з урахуванням сприйняття оточуючого середовища дітьми різних вікових груп: стіни залів фарбують яскравими світлими фарбами, вивішують кульки, гірлянди (ажурні, об'ємні, горизонтальні і вертикальні), які виглядають ефектно і незвично, - у вигляді птахів, звірів, квітів, риб, фруктів і овочів тощо (додаток 1). Якщо розміри приміщення дозволяють, можна розмістити дитячий майданчик з гіркою, ігрові хатинки, а також додати різноманітні іграшки. На стінах можна повісити веселі картинки, оригінальні світильники.

1. Характеристика закладів ресторанного господарства для дітей

дитячий кафе меню обслуговування

При оформленні залів дитячих кафе, ресторанів швидкого обслуговування тощо рекомендовано використовувати елементи декору з фрагментами із популярних мультфільмів і дитячих казок, а при сервіруванні столів - посуд і серветки з дитячою тематикою.

Завдяки паперовим прикрасам можна створити в приміщенні атмосферу святкового настрою і зробити будь-який захід яскравим, веселим і неповторним. На відміну від більшості матеріалів, що використовуються при декоруванні приміщення, паперові прикраси вигідно відрізняються своїми формами, забарвленням, багатократністю використання, економічністю, сферою застосування. За їх допомогою можна декорувати торгові зали, стійки барів та ресторанів.

Заклади ресторанного господарства для дітей надають різні послуги:

- послуги харчування, які починаються зі складання дитячого меню (щоденного та бенкетного);

- організація дитячих свят;

- ігровий майданчик (відкритий/закритий);

- дитяча кімната з іграшками, ігрове містечко;

- ляльковий театр;

- боді-арт, аквагрим;

- перегляд мультфільмів, кінофільмів;

- послуги вихователя (няні), клоуна-няні;

- виконання домашніх вправ під наглядом;

- окрема зала для дорослих;

- аніматори, артисти;

- дитяче караоке, розучування пісень;

- міні-зоопарк, верхова їзда на конях, поні та віслюках;

- басейн для дітей;

- творчі програми, тематичні заняття (орігамі, малювання, етикет, школа кухарчуків тощо);

- дискотека;

- танцювальний майстер-клас.

Режим роботи дитячих закладів ресторанного господарства відрізняється зміщеним графіком роботи, порівняно з дорослими закладами, орієнтуючись на денні години. Більшість дитячих ресторанів, кафе, барів відкривається о 9.00 і зачиняється о 21.00 або працює до останнього клієнта.

Заслуговують на увагу програми споживчої лояльності:

- всім маленьким відвідувачам дарують невеличкі подарунки, сувеніри;

- кожна дитина-іменинник стає учасником спеціальної бонусної програми (бар-ресторан "Кабачок на бочок");

- меню-розмальовка (книжка-розмальовка) та олівці у подарунок;

- меню-газета кожному відвідувачу;

- кожному імениннику, який відсвяткував свій день народження в спеціалізованому закладі з організації дозвілля, вручають подарунковий сертифікат на користування послугами;

- участь дитячих малюнків у щомісячному конкурсі, переможці якого отримують смішні та смачні призи;

- кулька з логотипом ресторану та іграшка у подарунок;

- відповідно до вікової категорії дітям пропонують їжу безкоштовно або зі знижками;

- у певні дні дітей пригощають безкоштовно;

- в окремих дитячих закладах ресторанного господарства оплаті підлягає лише дитяче меню.

Як правило, всі послуги та розваги для дітей є безкоштовними.

За наявності окремої дитячої кімнати для забезпечення спокою батьків у закладах ресторанного господарства практикується встановлювати відео спостереження. Доки діти граються в дитячій кімнаті, батьки в окремому залі можуть спостерігати за ними на великому екрані. Для батьків передбачається окремий зал, окреме доросле меню.

Люди, які наймаються на роботу в заклади ресторанного господарства для дітей, обов'язково повинні мати професійну освіту, пройти медичний огляд, санітарно-гігієнічну атестацію, інструктаж з охорони праці та техніки безпеки. Працівники виробництва на період роботи мають забезпечуватися санітарним, обслуговуючий персонал залів - форменим одягом. Для персоналу, який працює з дітьми (аніматорів, артистів, нянь, гувернанток), бажано мати спеціальну (педагогічну, медичну) освіту.

2. Організація обслуговування в дитячому кафе

2.1 Меню дитячого кафе

Дитячі заклади ресторанного господарства, які працюють з найменшими споживачами, пропонують спеціальне харчування, воду, чаї, а також надають можливість погодувати малюка груддю.

При приготуванні страв дитячого асортименту заборонено використовувати сировину, вироблену з використанням штучних підсолоджувачів, консервантів, барвників, ароматизаторів, підсилювачів смаку, які містять генетично модифіковані організми (ГМО).

Головним елементом будь-якого дитячого свята є торт (додаток 3). Діти можуть гратися і радіти святу, але все одно розуміють, що після розважальної програми їм запропонують солодкий стіл. Дитячий торт відображає весь стиль свята, тому особливу увагу варто приділити саме цьому. Діти люблять все казкове та барвисте, тому звичайні торти, прикрашені, скажімо, трояндами, не привертають дитячої уваги, оскільки вони вважаються простими. Можна зробити дитині справжнє свято, замовивши торт із зображенням героя улюбленого мультфільму (наприклад, з персонажами "Мадагаскару"), або ж іграшки, звірятка (далматинця, тигра, Міккі-Мауса тощо). Дитячий торт, виготовлений у вигляді машинки або невеликого паротягу, приверне увагу хлопчика і дозволить йому насолодитися своїм святом. Фігурний і різноколірний торт, прикрашений картинками, стане прекрасним елементом святкового столу для дівчинки.

При складанні меню для дитячих закладів ресторанного господарства потрібно включати страви з дитячими назвами та іменами казкових героїв, відповідним тематичним оформленням, наприклад:

- гамбургер "Арлекін-бургер для Гаррі Поттера";

- салат зі свіжих овочів з котлетою та картопляним пюре "Мрія Буратіно";

- помідор, фарширований креветками "Сеньйор Помідор";

- курячі котлети "Леопольд";

- рибні котлети "По щучому велінню";

- картопля "Картопляні постоли";

- курячий шашлик "Троє поросят";

- курячі кульки з картопляним пюре "Обід богатиря";

- піца "Черепашеня" (з моцарелою, помідорами і солодким перцем, а також жорстким панцирем із тіста);

- картопля фрі "Картопляні посмішки";

- чай з ароматом кардамону, кориці, гвоздики та цедри апельсину "Чай Ала-дина".

Обов'язково в меню мають входити безалкогольні і молочні коктейлі, свіжі соки, фіто-чаї. Для дорослих, які супроводжують дітей, можна запропонувати екзотичний чай "мате".

Одним із найважливіших факторів, які впливають на розробку дитячого меню, особливо меню дитячого бенкету, є вік дитини.

Раціон харчування дітей віком від одного до півтора року є досить суворим. Тому пропонувати дитині до свята щось новеньке, незвичайне не варто. Дітям старше півтора року можна запропонувати щось цікаве, особливо це стосується десертів.

Не рекомендується...

Другие файлы:

Організація обслуговування бенкету у кафе
Характеристика кафе "Домовой". Специфіка підготовки та проведення бенкету з частковим обслуговуванням, пропозиції щодо його організації. Форми обслуго...

Організація обслуговування в ресторані "Rio-club"
Практичні основи обслуговування на підприємствах ресторанного господарства. Показники культури обслуговування споживачів. Покрокова організація обслуг...

Організація обслуговування в номерах готелю
Меню страв та асортимент алкогольних напоїв. Обслуговування споживачів у номерах готелю офіціантами. Приймання замовлення на обслуговування. Організац...

Організація і технологія бронювання послуг в засобах розміщення на прикладі спорт-готелю "Селена"
Технологічний цикл обслуговування клієнтів у готелях. Організація і система обслуговування гостей службою бронювання. Застосування Інтернет технологій...

Організація обслуговування бенкету-чаю. Чай. Чайні напої
Підготовка приміщень до проведення бенкету. Складання замовлення на кухню, у бар. Розрахунок необхідної кількості посуду, приборів. Організація обслуг...