Студенческий сайт КФУ - ex ТНУ » Учебный раздел » Учебные файлы »Маркетинг

Товарознавча характеристика їстівних каштанів

Тип: реферат
Категория: Маркетинг
Скачать
Купить
Міністерство освіти і науки УкраїниКиївський національний торговельно-економічний університетКафедра товарознавства та експертизи продовольчих товарівРЕФЕРАТз дисципліни «Товарознавство продовольчих товарів»на тему:«Товарознавча характеристика їстівних каштанів»м. Київ 2008ЗмістВступ
  • Загальна характеристика та походження каштану
  • Хімічний склад плодів та загальна цінність каштану для природи та промисловості
  • Хвороби каштану та його плодів
  • Якість, безпечність, умови транспортування і зберігання каштанів
  • ВисновокСписок використаної літературиВступКаштани належать до горіхоподібних плодів, які, як відомо, значно відрізняються від інших плодів своєю будовою, хімічним складом та харчовою цінністю.Дерево каштану росте в умовах вологого субтропічного клімату (переважно у Франції та Іспанії), проте насадження його поширені і на півдні та заході України.Їстівні каштани є надзвичайно корисною культурою основну цінність складають плоди горіхоплідної рослини в силу своєї харчової корисності: високої поживності та багатого вітамінного складу. Горіхи каштану є дуже смачними, їх вживають в їжу в сирому, вареному або ж смаженому вигляді, використовують для виготовлення тортів, тістечок, рулетів, морозива, цукерок, печива та інших кондитерських виробів, розмелені плоди додаються в пшеничну муку та використовуються як замінник кави. Зокрема, на острові Корсика (Франція) їстівні каштани є основним продуктом харчування.Плодами каштану в лісах харчуються дикі тварини, наприклад, вепри, каштанами також підкормлюють свиней та птицю.Каштан є цінною рослиною для народної медицини. Листя каштану, що багаті на вітамін К і таніни, використовують у народній медицині при внутрішніх кровотечах.Квітки каштану активно відвідують бджоли. Каштановий мед злегка темного кольору, не дуже густий, майже не кристалізується, має специфічний запах та трошки гірчить на смак. Мед з їстівного каштану придатний для годування бджіл зимою та має великий попит у кондитерській промисловості, після підігрівання на вогні придатний для споживання людьми.Завдяки особливостям свого хімічного складу (багатого вмісту поживних речовин, вітамінів, мікроелементів та, крім того, низького вмісту жирів) каштани радять активно вживати в їжу людини.
  • Загальна характеристика та походження каштану
  • Каштан (від лат. Castanea) рід дерев родини букових. Каштан являє собою дерево або чагарник із простими зубчастими листами. Квіти одностатеві: чоловічі зібрані стоячими сережками, жіночі сидять по 3 при основі чоловічих сережок або окремо й одягнені загальним блюдцем або покривалом, що під кінець усаджено колючками або твердими бородавками й, розкриваючись неправильно або правильно, на 4 створи, випускає плоди. Каштан належить до горіхоплідних рослин.Горіхоплідні поділяються на справжні та несправжні (кістянкові) горіхи. Каштан належить до несправжніх горіхів, тобто таких, що, на відміну від справжніх, вкриті не сухим, а м’ясистим оплоднем, який при дозріванні розтріскується і відпадає. Ядро кістянкових горіхів вкрите шкаралупою [1].Необхідно зауважити, що існують дві зовсім різні деревні породи Aesculus (Каштан кінський, сімейство Hіppocastanaceae) і власне Castanea, які не слід плутати. У каштана Castanea листки прості рис (1а), квітки дрібні, роздільностатеві, колюча плюска містить 3 плоди. У каштана кінського листки пальчасті (рис. 1б), квітки великі, з білуватим віночком, обидвостатеві, плюски немає, плоди з колючим навколоплодником. Дуже важливо не переплутати їстівні каштани з декоративними. Плоди каштану кінського у їжу людиною не застосовуються.Рід каштанів Castanea загалом налічує 30 видів у двох підродах:1. Castanopsіs Spach: жіночі квіти в особливих суцвіттях, частіше самотні. Сюди належать близько 25 видів у тропічній Індії і Гонконгу й 1 вид у Каліфорнії й Орегоні.2. Eucastanea: жіночі квіти містяться при основі чоловічих сережок, в основному по 3 у загальному блюдці. Сюди належать основні види горіхоплідних каштанів: Каштан звичайний (Castanea vulgarіs Lam.), Каштан їстівний (Castanea sativa Mill), Каштан американський (Castanea americana Rafin).Наукова класифікація каштану зображена на рис. 2<...
    Другие файлы:

    Товарознавча характеристика грибів
    Види їстівних, отруйних грибів, їх класифікація залежно від будови, розміщення органів розмноження: губчасті, сумчасті, пластинчасті. Особливості това...

    Товарознавча характеристика оздоблюючих виробів на основі природного каменю
    Види оздоблюючих виробів з природного каменю та застосування їх в будівництві. Товарознавча характеристика якості кам’яних матеріалів; основні відомос...

    Товарознавча характеристика і конкурентоспроможність цукру та організація торгівлі ним в торгівельних підприємствах України
    Управління якістю цукру на виробничому і в торгівельному підприємствах. Товарознавча характеристика цукру, що виробляється на підприємствах Житомирськ...

    Асортимент та товарознавча характеристика галетного печива, що реалізується в торговій мережі Харкова
    Особливості ринку печива в Україні. Аналіз виробництва печива галетного: якість сировини, пакування, маркування. Сутність якості печива галетного, ана...

    Товарознавча характеристика споживної цінності макаронних виробів