Студенческий сайт КФУ - ex ТНУ » Учебный раздел » Учебные файлы »Химия

Вуглеводи

Тип: реферат
Категория: Химия
Скачать
Купить
План1.Загальна характеристика, поширення в організмі, класифікація вуглеводів2. Класифікація і хімічні властивості моносахаридів:а. класифікація по кількості вуглецевих атомів у молекулі;б. ізомерія моносахаридів;в. реакції окислення, відновлення, утворення простих та складних ефірів альдоз та кетоз.3. Будова і властивості дисахаридів:а. сахароза;б. мальтоза;в. лактоза.4. Будова та властивості полісахаридів:а. крохмаль;б. глікоген;в. хондроїтинсірчана кислота;г. гіалуронова кислота;д. гепарин.1.Загальна характеристика, поширення в організмі, класифікація вуглеводівНазва «вуглеводи» була запропонована у 1844 році К. Шмідтом на тій основі, що сполуки даного класу можна розглядати як формальні гідрати вуглецю:С * Н2 О6 С* 6 Н2 О = С6Н12О6Органічні речовини класу вуглеводів широкорозповсюджені у природі та орга-нізмі.У рослинах вуглеводи складають до 80 % ваги сухої тканини. У організмі людини вони містяться у: печінці – 5-10 % від ваги органу; скелетних мязах – 1-3%; м‘язах серця — 0.5%; мозку – 0.2 % та крові. Вуглеводи є основним джерелом енергії для забезпечення діяльності головного мозку та серця, поряд з ліпідами і білками покривають енерготрати організму, складають основу клітин-них та субклітинних мембран різних тканин.По відношенню до гідролізу (розщеплення водою) вуглеводи поділяються на дві великі групи:прості – не піддаються гідролізу з утворенням простіших вуглеводів;складні – здатні гідролізуватися з утворенням більш простіших вуглеводів.Дисахариди – при гідролізі утворюють дві молекули моносахаридів. Полісахариди – утворюють дуже велику кількість моносахаридів. Моносахариди та дисахариди утворюють у воді істинні розчини, полісахариди – колоїдні.2. Класифікація і хімічні властивості моносахаридівХімічний склад моносахаридів описується загальною формулою Сn H2n Оn , де n — числа натурального ряду.Одна з назв моносахаридів утворюється з грецького числівника, що вказує кількість вуглецевих атомів у молекулі + закінчення – оза. В залежності від кількості вуглецевих атомів у молекулі,моносахариди поділяються на:біози : n=2; С2 Н4 О2.тріози : n =3; С3 Н6 О3.Н–С=О Н2С–ОНН–С–ОНС=ОН2С–ОНН2С–ОНгліцериновий альдегіддиоксіацетонтетрози : n = 4 ; С4 Н8 О4.пентози : n =5; С5 Н10 О5.Н–С=ОН2 С–ОНН–С–ОНС=ОН–С–ОНН–С–ОНН–С–ОНН–С–ОНН2 С–ОНН2 С–ОНрибозарибульозагексози: n = 6 ; С6 Н12 О6.Н–С=ОН2С–ОНН–С–ОНС=ОНО–С–ННО–С–НН–С–ОНН–С–ОНН–С–ОНН–С–ОНН2С–ОНН2С–ОНГлюкозафруктозаДеякі моносахариди (глюкоза – фруктоза),(рибоза – рибульоза), маючи одна-ковий кількісний і якісний склад відрізняються будовою, а значить і властивостями.Речовини які мають однаковий кількісний і якісний склад але різну будову властивості називаються ізомерами.Моносахаридам характерно декілька видів ізомерії: По розміщенню карбонільної групи їх поділяють на альдози і кетози.1. Якщо карбонільна група знаходиться біля первинного атома вуглецю, то вона трансформується у альдегідну. Відповідний моносахарид називається альдозою (гліцериновий альдегід – альдотріоза; рибоза – альдопентоза ; глюкоза – альдо-гексоза ).2. Якщо карбонільна група знаходиться біля вторинного атома вуглецю, то вона перетворюється у кетонну, а відповідний моносахарид отримує назву кетози.(Диоксіацетон – кетотріоза; рибульоза – кетопентоза; фруктоза – кетогексоза).Циклічна ізомерія. Утворення циклічних форм моносахари...
Другие файлы:

Вуглеводи
Вуглеводи — природні сполуки, які відіграють важливу роль у житті людини, тварин і рослин. Глюкоза – поширений у природі вуглевод групи моносахаридів....

Вуглеводи на службі людини
Будова і властивості вуглеводів. Фізіологічна роль вуглеводів для організму людини. Фізичні та хімічні властивості моно- і полісахаридів. Доцільність...

Органічні сполуки живих систем
Макромолекулярні сполуки (білки, вуглеводи, нуклеїнові кислоти) як органічні речовини живого організму. Олігосахариди як розчинні у воді, солодкі на с...

Вуглеводи 3

Вуглеводи 2