Студенческий сайт КФУ - ex ТНУ » Учебный раздел » Учебные файлы »Экология

Продукти харчування людини значення, якісь, склад, забрудненість.

Тип: реферат
Категория: Экология
Скачать
Купить
Реферат на тему:Продукти харчування людини – значення, якісь, склад, забрудненість.П Л А Н :
  • Провідне значення у житті людини мають продукти харчування.
  • Якість та склад продуктів харчування.
  • Грунт – це життєве середовище багаточисельних живих організмів.
  • Особливо небезпечні для людини збудники.
  • Хімічний склад грунту - якість продуктів харчування та життєдіяльності людини.
  • Шкода від промислових відходів.
  • Найбільш шкідливі продукти харчування.
  • Шляхи знешкодження шкідливих речовин.
  • Якість та склад продуктів харчування мають провідне значення у житті людини. Для нормальної життєдіяльності людини необхідний повноцінний набір продуктів харчування з врахуванням її індивідуальних особливостей, характеру і інтенсивності роботи та умов проживання. Цей набір повинен включати в оптимальному співвідношенні всі необхідні для людини компоненти: білки рослинного та тваринного походження, жири, вуглеводи, вітаміни, мікроелементи тощо. Недостатня чи надмірна кількість продуктів харчування, які споживає людина, значні перекоси в необхідному співвідношенні їх компонентів та зловживання деякими продуктами завжди ведуть до негативних змін в здоров”ї та стані людини.Питання пов”язані з раціональним режимом харчування, достатньо широко висвітлені в популярній медичній літературі та різноманітних посібниках з здорового та вірного харчування. Але, навіть за умов виконання науково обгрунтованих рекомендацій з складу продуктів та режиму харчування, людина не завжди захищена від негативної дії забруднених продуктів харчування і продуктів, для яких перевищені допустимі терміни чи порушені режими зберігання.Якість та склад продуктів харчування прямим чином зв”язані з станом навколишнього середовища і перш за все з характеристиками грунту. Грунт, на відміну від атмосферного повітря,має здатність акумулювати речовини, що до нього потрапляють. Різноманітні забруднення потрапляють до грунту та накопичуються там в значних кількостях за рахунок викидів промислових підприємств, незадовільного видалення, обеззараження та заховання твердих та рідких господарсько-побутових відходів, нераціонального використання різноманітних мінеральних добрив та пестицидів, відходів тваринницьких комплексів. Накопичення забруднень негативно впливає як на характеристики самого грунту, так і на характеристику харчових продуктів, що безпосередньо впливає на здоров”я людини.Грунт – це життєве середовище багаточисельних живих організмів: бактерій,Ю вірусів, пліснявих грибів, личинок комах тощо. Більшість грунтових мікроорганізмів станвлять сапрофаги; вони живуть та розмножуються в грунті і не приносять шкоди людям і тваринам. Але в грунті постійно чи тимчасово знаходяться також патогенні мікроорганізми – збудники різноманітних інфекційних захворювань. Деякі з них (головним чином постійні мешканці грунту) створюють спору – щільну оболонку, яка забезпечує їм високу стійкість по відношенню до різноманітних несприятливих факторів навколишнього середовища: високої та низької температури, висихання та т.п. Потрапляючи в сприятливі умови, спори відновлюють свою початкову форму.До групи бактерій, які створюють спору, відносяться збудники таких небезпечних інфекційних захворювань як сибірська язва, газова гангрена, стовбняк, ботулізм та інші. Збудники цих захворювань зберігають життєздатність на протязі багатьох десятиліть. Зараження ними людини може наступити під час вживання м”яса хворих тварин та нагляду за ними, або безпосередньо під час обробки грунту, збирання врожаю, проведення будівельних робіт через пошкоджену шкіру чи під час вживання забруднених овочів, фруктів тощо.Серед мікроорганізмів які тимчасово знаходяться у грунті значну групу складають збудники кишкових захворювань тифу, дизентерії, холери, чуми, коклюшу, бруцельозу та інших. Вони потрапляють в грунт тільки за певних умов (з виділеннями хворих, з нечистотами тощо) і зберігають життєздатність на протязі від декількох днів до місяців. Зараження людини кишковими інфекціями можливе під час вживання забруднених овочів.Особливо небезпечні для людини збудники туберкульозу, дифтерії та прокази, які довгий час можуть перебувати в грунті в активному стані.Носіями захворювань часто бувають мухи, на поверхні тіла якихзбудники кишкових захворювань зберігають життєздатність протягом двох днів, а в їх шлунку значно довше.Серед інших захворювань слід згадати гельмінтози, які спричиняються проникненням в організм людини черв”яків-паразитів – гельмінтів (глистів). Їх яйця потрапляють в організм людини через забруднені руки та під час вживання забруднених овочів і ягід, а деякі із них (солітери) – під час вживання зараженого м”яса тварин без достатньої термічної обробки.На якість продуктів харчування та життєдіяльність людини значний вплив має хімічний склад грунту. В організмі людини постійно присутні десь біля 50 хімічних елементів,серед яких такі мікроелементи як мідь, кобальт, цинк, фтор, йод, марганець, бор, кадмій, ванадій, селен та інші. Мікроелементи входять до складу багатьох хімічних комплексів організму, таких, як сполуки металів з білками, різноманітних ферментів, гормонів, вітамінів. Вони приймають участь в процесах обміну речових. Мікроелементи потрапляють в організм людини з тваринною та рослинною їжею і частково з водою. Рівень забезпеченності рослин та тваринних організмів цими елементами залежить від їх вмісту в грунті. Недостатня кількість чи надлишок мікроелементів веде до послаблення чи надмірного підсилення процесів синтезу біологічно активних речовин, в склад яких входять мікроелементи, що може привести до порушення процесів обміну речовинта виникнення захворювань. Захворювання, що зв”язані з недостатньою кількістю чи надлишком мікроелементів в грунті, називають ендемічними. Так, наприклад, західні області України мають в грунті недостатню кількість йоду, що може бути причиною виникнення зобної хвороби. Недостатня кількість фтору в грунті та питній воді приводить до карієсу зубів. Для профілактики цих захворювань необхідно споживати спеціально насичену йодом сіль а також здійснювати фторування води. У зв”язку з широким застосуванням в сільськогосподарському виробництві азотних хімічних добрив, а особливо в умовах недостатньої кількості в грунті інших складових частин раціону живлення рослин (фосфорні та калійні добрива), в продуктах харчування надмірно накопичуються солі азотної та азотистої кислот, які негативно впливають на якість продуктів харчування та шкідливо діють на організм людини. В разі значного перевищення допустимих норм вмісту цих речовин в продуктах харчування, може виникнути гостре отруєння, що супроводжу...
    Другие файлы:

    Контроль за вмістом радіонуклідів у продуктах харчування і продовольчій сировині
    Загальне поняття про радіонукліди, види випромінювання, шляхи потрапляння їх у продукти харчування і продовольчу сировину. Дія іонізуючого випромінюва...

    Основні засади здорового харчування
    Значення здорового харчування. Роль білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин та води в харчуванні. Закони раціонального харчування. С...

    Особливості дитячого харчування
    Історія вивчення шлунково-кишкового тракту людини, відкриття лактобацилл та дослідження їх вченим Мечниковим. Концепція функціонального харчування, її...

    Основи раціонального харчування
    Основою всіх життєвих процесів організму людини є постійний обмін речовин між організмом і навколишнім середовищем. Із довкілля людина споживає кисень...

    Здорове харчування
    Дванадцять принципів здорового харчування. Чим загрожує Фаст-Фуд. Гамбургери древніх римлян. Захворювання, пов’язані з надлишковою вагою. Натуральні п...