Студенческий сайт КФУ - ex ТНУ » Учебный раздел » Учебные файлы »Социология

ГМО користь чи шкода

Тип: реферат
Категория: Социология
Скачать
Купить
Майже третя частина харчових продуктів, які вживаються у європейських країнах, є "генетично модифікованими організмами" (ГМО), у США цей показник досягає 60%. Що ж мається на увазі під цим терміном? ГМО - будь-який живий організм, що володіє новою комбінацією генетичного матеріалу, отриманої завдяки сучасній біотехнології. Генна інженерія з'явилася в 1972 р. як новий напрямок у молекулярній біології. Тоді в лабораторії американського професора Стенфордского університету Пола Берга була отримана гібридна молекула ДНК, що складається із фрагментів фаговой, бактеріальної й вірусної ДНК. В 1996 р. уперше було розпочатопочато комерційне використання генетично модифікованих рослин. З того часу, за даними дослідницької організації Worldwatch Institute, площа посіву трансгенних культур тільки в Америці збільшилася (за період 1996-2000 рр.) в 25 разів і досяглася 44.2 млн. га. Посіви трансгенних рослин існують в 13 країнах світу, найбільші поля цієї продукції знаходяться у США, Канаді й Аргентині. До початку третього тисячоліття річна вартість продукції, що випускається в США на основі генно-інженерних методів, досяглася більше 50 млрд.доларів.Багато вчених бачать у генній інженерії спосіб розв'язання глобальної продовольчої проблеми, особливо в країнах, що розвиваються. За допомогою нових біотехнологій можна також одержувати дешеві ліки. Зі зростанням генетичної різноманітності, можливо, збільшиться й стійкість нових видів до різних шкідників, хвороб, до змін середовища проживання, клімату. У багатьох країнах створюють спеціальні так звані "банки рослин", де намагаються зберегти кожну травинку, насінину, - не виключено, що генетичний фонд зіграє в майбутньому ще більшу роль у розв'язанні продовольчої проблеми.І все-таки широке застосування генетично модифікованих продуктів небезпечно для здоров'я людини, оскільки ще не з'ясовано їх вплив на здоров'я теперішнього і майбутніх поколінь людей, а також і на навколишнє природне середовище. З'явилися відомості про забруднення аборигенної кукурудзи в Мексиці трансгенними продуктами внаслідок завезення генномодифікованої кукурудзи із США. Генетично модифіковані продукти можуть викликати появу нових видів шкідників, вірусів. Інтенсифікація сільськогосподарського виробництва за рахунок впровадження й розширення угідь, зайнятих ГМ - рослинами, може призвести до втрати існуючого природньогобіорозмаїття. На політичному рівні розуміння важливості біорозмаїття визріло в 1992 р., коли в Ріо-де-жанейро більшість країн світу підписали Конвенцію про біологічну різноманітність, частиною якої є єдиний міжнародний документ з регулювання ринку ГМО у світі - Картахенский протокол по біологічній безпеці.Прихильники застосування генної інженерії в сільському господарстві впевнені: харчуючись трансгенной їжею, людина зазнає небезпеки не більшої, ніж уживаючи звичайні продукти. Основні їхні аргументи такі: - ГМО дозволяють виробляти більше харчової продукції, яка дешевша й смачніша, ніж дають традиційні культури; - рослини можна модифікувати так, щоб вони містили більше поживних речовин і вітамінів (так, вжививши вітамін А в рис, можна його потім вирощувати в регіонах, де люди страждають від нестачі цього вітаміну в організмі); - генетично модифіковані рослини можна пристосовувати до екстремальних умов (посуха, холод і т.д.); - використання генетично модифікованих культур, стійких до шкідників, дозволить менш інтенсивно обробляти поля хімікатами; - продукти харчування, що містять генетично модифіковані інгредієнти, можуть стати корисними д...
Другие файлы:

Історія виникнення і виробництва морозива
Характеристика факультету технології вина, консервованих продуктів і товарознавства ОНАХТ. Структура мережі роздрібної торгівлі "Сільпо", асортимент п...

Происхождение автомобиля Шкода

Матеріальна шкода поняття і види

Skoda Octavia Tour. Руководство по эксплуатации, техническому обслуживанию и ремонту
Иллюстрированное в цвете справочно-информационное пособие Руководство по ремонту Шкода Октавия, Skoda Octavia Tour, а также инструкция по эксплуатации...

Серийное производство электровозов Шкода II поколения и тенденции развития III поколения
Описание: В брошюре рассматриваются электровозы чехословакской фирмы SKODA.--------------------------...