Фейнман Р., Лейтон Р., Сэндс М. - Фейнмановские лекции по физике. Физика сплошных сред

Название:
Фейнмановские лекции по физике. Физика сплошных сред
Тег:
Скачать
Купить в Лабиринте
Ми закінчили вивчення основних законів електрики і магнетизму і тепер можемо ваняться електромагнітними властивості речовини. Почнемо з вивчення твердих тіл, точніше кристалів. Якщо атоми в речовині рухаються не надто активно, вони зв'язуються і розташовуються в конфігурації з найменшою можливою енергією. Якщо атоми де-то розмістилися так, що їх розташування відповідають найнижчою енергії, то в іншому місці атоми створять таку ж розташування. Тому в твердому речовині розташування атомів повторюється.
Іншими словами, умови в кристалі такі, що кожен атом оточений напевно розташованими іншими атомами, і якщо подивитися на атом такого ж сорту в іншому місці, де щось подалі, то виявиться, що його оточення і в новому місці точно таке ж. Якщо ви виберете атом ще далі, то ще раз знайдете точно такі ж умови. Порядок повторюється знову і знову і, звичайно, у всіх трьох вимірах.
Уявіть, що вам потрібно створити малюнок на шпалерах або тканини або якийсь геометричний малюнок для плоскої поверхні, у якому (як ви припускаєте) є елемент, повторюваний безперервно знову і знову, так що можна зробити цю поверхню настільки великий, наскільки вам захочеться. Це двовимірний замінник завдання, яка вирішується в кристалі
* Література: Ch. До i t t e 1, Introduction to Solid State Physics, 2nd ed., New York, 1956. (Мається переклад: Ч.Киттель, Введення в фізика твердого тіла, Физматгиз, М., 1962.).