Персонал підприємства
Персонал (трудові ресурси) підприємства — це сукупність постійних працівників, які мають необхідну професійну підготовку і досвід практичної роботи (діяльності).Кадри — найчастіше це певна сукупність працівників даного підприємства, які мають достатньо високий рівень кваліфікації і значний стаж роботи.Трудовий потенціал — потенціал (можливість діяльності) усієї сукупності працівників з урахуванням не тільки кількісних, а й якісних характеристик, тобто рівня освіти, ділових якостей тощо. Класифікація всього персоналу, спеціалістів і робітників підприємстваСтруктура персоналу підприємства — відносне (процентне співвідношення окремих категорій персоналу в межах його загальної чисельності.Загальні тенденції щодо зміни структури персоналу виробничої сфери:інтенсивний перерозподіл працівників із промислового та аграрного секторів економіки в інформаційну сферу і сферу обслуговування населення;підвищення питомої ваги допоміжної розумової праці;збільшення попиту на кваліфіковану робочу силу і зменшення та некваліфікованої праці у зв'язку з об'єктивним зростанням інтелектуалізації процесів виробництва й управління;розширення масштабів відтворення кваліфікованих працівників відповідно до сучасних вимог соціальне орієнтованої економіки.Типова структура персоналу підприємств індустріального сектору УкраїниПриблизна чисельність персоналу в розрахунковому році визначається з використанням методу коректування базової чисельності за формулоюЧр(пл) — чисельність промислово-виробничого персоналу, що необхідна для забезпечення обсягу виробництва у розрахунковому році, осіб;Чб(о) — базова (очікувана) чисельність персоналу, осіб;V — запланований темп зростання обсягу виробництва продукції, %;Ч — сумарна зміна чисельності персоналу в результаті чинникових розрахунків можливого зростання продуктивності праці, осіб;Точнішим є метод розрахунку планової чисельності персоналу на основі повної трудомісткості виготовлення продукції. Для цього використовується формула — повна трудомісткість виробничої програми планового (розрахункового) року, яка включає технологічну трудомісткість, а також трудомісткість обслуговування та управління виробництвом, нормо-год.;Трп — розрахунковий ефективний (дійсний) фонд часу одного робітника на рік, год.;kвн — очікуваний середній коефіцієнт виконання норм робітниками у розрахунковому році.Чисельність основних робітників на нормованих роботах Чнр розраховується за формулоюn — кількість видів виготовлюваних виробів;ti —планова (нормативна) трудомісткість одиниці i-го виду виробів, нормо-год;mi — кількість виробів i-го виду, од.Чисельність основних робітників, зайнятих на ненормованих роботах (Чннр ), визначається за нормами обслуговування з використанням формулиm0 — кількість об'єктів (агрегатів), що обслуговуються; nрз — кількість робочих змін на добу;Ноб— норма обслуговування одного агрегату, кількість об'єктів у розрахунку на одного робітника.Чисельність допоміжних робітників, для яких неможливо встановити норми обслуговування і розрахувати трудомісткість робіт (Чдр), визначається за формулоюnрм — кількість робочих місць.Чисельність керівників, спеціалістів і службовців розраховується, як правило, згідно з типовими штатами (штатними розкладами). Дозволяється застосування методу прямого нормування, якщо дані про трудомісткість управління є вірогідними, або методу нормування управлінського персоналу з використанням кореляційної залежності.Оцінка персоналу — цілеспрямоване порівняння певних характеристик (професійно-кваліфікаційного рівня, ділових якостей, результатів праці) працівників з відповідними параметрами, вимогами, етапами.Можливі види оцінки: самооцінка, зовнішня оцінка.• Самооцінка здійснюється самим працівником і базується на власному уявленні про цілі життя й трудової діяльності, допустимі та заборонені способи їх досягнення, на певних моральних поняттях (обов'язок, сумління, честь, відданість ділу тощо).• Зовнішня оцінка — оцінка діяльності працівника трудовим колективом, керівниками, безпосередніми споживачами продуктів праці.Основні функції оцінки персоналу: орієнтувальна, стимулювала.• Орієнтувальна функція полягає в тому, що кожний працівник за допомогою самооцінки та суспільної оцінки усвідомлює себе, свій стан і поведінку, одержує можливість визначити напрямки і способи дальшої діяльності.• Стимулювальна функція виявляється в тому, що вона, породжуючи в працівникові переживання успіху чи невдачі І підтверджуючи правильність або помилковість поведінки, спонукає його до діяльності в потрібному напрямку.Оцінка персоналу має базуватися на принципах:• об'єктивності;• всебічності;• обов'язковості;• систематичності (постійності).Напрями використання оцінки персоналу:• підбір і розстановка нових працівників;• прогнозування просування працівників по службі та планування їх кар'єри;• раціоналізація прийомів і методів роботи, управлінських процедур;• побудова ефективної системи мотивації праці;• оці...