Студенческий сайт КФУ - ex ТНУ » Учебный раздел » Учебные файлы »Кулинария

Фактори, що впливають на вмісту жиру в молоці

Тип: реферат
Категория: Кулинария
Скачать
Купить
Оцінка впливу різноманітний факторів на вміст жиру в молоці: порода та вік корів, стадія лактації, порa року та сезон отелення, вгодованість, кліматичні умови регіону, годівля, захворювання тварини. Правила доїння корів та його вплив на якість продукту.
Краткое сожержание материала:

Размещено на

Размещено на

Р Е Ф Е Р А Т

Фактори, що впливають на вмісту жиру в молоці

Вступ

Молоко являє собою складну полідисперсну систему. Дисперсним середовищем у ній є вода (83 - 89%), дисперсною фазою - жир, білки й інші компоненти (17 - 11%), яких нараховується більше ста.

Хімічний склад молока непостійний. Він залежить від породи худоби, періодів лактації тварин, умов їхньої годівлі і утримання та інших факторів.

Молочний жир утворює в неохолодженому молоці емульсію, в охолодженому - суспензію. Його температура плавлення 27 - 34°С, тобто нижче температури тіла людини. Це сприяє практично повному засвоєнню жиру молока.

Молочний жир представлено переважно змішаними триглицеридами. Він відрізняється від інших жирів значним вмістом (7,4 - 9,5%) низькомолекулярних летючих жирних кислот - масляної, капронової, капрілової, капрінової - і одночасно низьким вмістом (5%) біологічно цінних поліненасичених жирних кислот: лінолевої, ліноленової, арахідонової. [6]

Завдяки леткості вони позитивно впливають на смак та запах жирних молочних продуктів. Зіставте смак ріденької сметани з вмістом жиру 20% та сметани з вмістом жиру 30%. Вам не спаде на думку сперечатися з цим твердженням, тому що другий продукт смачніший.

Крім того, низькомолекулярні жирні кислоти необхідні й для синтезу різних речовин і сполук у нашому організмі. Тому можна стверджувати, що жоден жир не може замінити для людини молочний.

Молочний жир супроводжують ліпоїди - жироподібні речовини: фосфатиди і стерини. Фосфатиди - це складні ефіри гліцерину, висо - комолекулярних жирних кислот і фосфорної кислоти. Вони забезпечують стійкість жирової емульсії молока.

Позитивним слід вважати і те, що в молочному жирі містяться біологічно цінні сполуки: фосфопротеїди, стерини, жиророзчинні вітаміни, смакові та ароматичні речовини. Завдяки їм він не тільки біологічно повноцінний, але й має чудові органолептичні показники. Деякі з цих речовин, наприклад, фосфоліпіди, сприяють виведенню з організму надмірної кількості холестерину, тобто мають антисклеротичну дію. Необхідні людині й жиророзчинні вітаміни (A, D, Е, К), джерелом яких може бути тільки жир.

Молочний жир має не тільки позитивні, а й негативні властивості. Насамперед, це недостатній вміст поліненасичених жирних кислот (ПНЖК), таких як лінолева, ліноленова та арахідонова, які беруть активну участь у обмінних процесах. Крім того, вони виводять з організму надлишок холестерину, нормалізують функцію печінки. [8]

1. Порода

На жирність молока впливають спадкові якості корови. «Червоні» породи корів жирномолочності, ніж чорно-строкаті.

Тварини різних молочних порід суттєво різняться за надоями молока та кількістю молочного жиру. Корови таких порід, як голштинська, червоно-ряба, чорно-ряба характеризуються високими надоями з не надто високим вмістом жиру (3,5-3,8%), а корови англерської, айширської, джерсейської порід дають дещо менші надої, але з більшим вмісту жиру (4,0-6,0%) в молоці. Типовими представниками молочно-м'ясних порід є симентальська і лебединська. Вищим рівнем продуктивності відзначаються тварини, які походять від високопродуктивних батьків. [5]

Вік корів

З віком у тварин кількість жиру в молоці мало змінюється. У корів-первісток вміст жиру в молоці дещо менший, аніж у повновікових корів. У більшості корів продуктивність і жирномолочність підвищується до 6-го отелення, а потім з віком поступово починає знижуватись. Вміст жиру також зменшується після шостого отелу на 0,025-0,03% за лактацію. Встановлено, що між п'ятим та шостим оте лом корови продукують молоко з найкращим хімічним складом, біологічно більш повноцінне порівняно до молока молодих корів (другої лактації). [15]

Стадія лактації

У більшості корів, незалежно від породи, на другому - третьому місяцях лактації жирність помітно знижується, а потім поступово підвищується. Вміст жиру в молоці за місяцями лактації більш інтенсивно змінюється в молодих, аніж у дорослих корів. Жиру в молоці в останній місяць на 0-1,0% більше, ніж у перший місяць лактації.

Інтервал між отеленнями. Що менша тривалість сервіс-періоду, то вищий вміст жиру в молоці корів за лактацію (в середньому).

Статева охота. У корів, які перебувають в охоті, вміст жиру в молоці знижується на 1,0-1,5%. [1]

2. Порa року та сезон отелення. Вгодованість. Кліматичні умови.

доїння молоко корова лактація

На продуктивність і склад молока деякою мірою впливає пора року. Дію цього фактора враховувати дуже складно, бо на зазначені показники впливають також годівля, період лактації, умови утримання, комплекс фізичних факторів зовнішнього середовища - температура, вологість, атмосферний тиск, склад повітря, освітлення.

У літні місяці вміст жиру в молоці знижується, а в зимові - підвищується. Жирність молока змінюється по сезонах отелення Висока жирність молока корів осіннього отелення на початку лактації пояснюється впливом низької температури зимового періоду за умов повноцінної годівлі тварин.

Вгодованість худоби також впливає на інтенсивність молокоутворення і характер лактогенезу. Добре вгодовані тварини при переведенні на зелені корми збільшують надої і жирність молока, а недостатньо вгодовані - підвищують надої, але вміст жиру в молоці у них знижується. [10]

Кліматичні умови. Встановлено, що корови однієї породи при однакових умовах годівлі, утримання, але в різних кліматичних зонах продукують молоко з різним вмістом жиру. Найбільш високий вміст жиру відмічається в корів, що утримуються в гірських регіонах. [14]

3. Умови утримання

Умови утримання молочної худоби є одним з найважливіших факторів зовнішнього середовища, який забезпечує життєдіяльність, високу продуктивність тварин і якість молока. Оптимальна температура у корівниках має бути 8 - 10°С, а вологість - 75%.

Позитивно впливає на рівень надоїв та вміст жиру в молоці чищення та купання корів. Прогулянки щодня (активний моціон) для лактуючих корів протягом 1 - 2 год на відстань 2 - 3 км підвищують жирність молока на 0,2 - 0,3%. Моціон для корів потрібно організовувати в будь-яку погоду, за винятком грози, хуртовини, великих морозів тощо.

Денне освітлення, сонячні промені та рухливість тварин позитивно впливають на інтенсивність молокоутворення та його склад. За однакового проміжку часу між доїннями вдень процеси синтезу на 10% вищі. Корови, які перебувають у темряві, знижують жирність молока порівняно з тими, що утримуються в умовах нормального освітлення (світловий коефіцієнт 1: 10). Ефективна вентиляція корівника також добре впливає на їхній стан здоров'я та зумовлює високу продуктивність корів. [13]

Годівля

Склад молока значною мірою пов'язаний із рівнем і повноцінністю годівлі корів. Незбалансована годівля корів, годівля кормами низької якості призводить до зниження надоїв і вмісту жиру та білка в молоці. Знижують вміст жиру в молоці корів раціони, які містять менше 16% клітковини, а також більша за 55% наявність концентрованих кормів. Позитивно впливає на вміст жиру в молоці корів згодовування їм зеленої маси бобових культур або злаково-бобових травосумішок (жирність молока вища на 0,15-0,3%) порівняно із зеленою масою злакових культур, а також соняшникова і льонова макуха і шроти. Стимулюють процеси синтезу молочного жиру в організмі тварин такі добавки: кормовий жир, пивні дріжджі, оцтовокислий натрій (ацетат натрію), бікарбонат натрію та інші. Жирність молока за введення добавок у раціон корів підвищується в середньому на 0,2-0,4%. Уранці корові доцільно першочергово згодовувати сіно; раціон пересічно має містити грубоволокнистих кормів (сіно, солома) не менше 0,5-1,0 кг на 100 кг живої ваги. Концентрати давати корові доцільно через 1,5-2,0 год після згодовування об'ємних кормів. Починати згодовувати коренеплоди слід через два тижні після отелення корів. Слід зазначити, що порушення режиму годівлі та технології утримання, тісні стійла, погана вентиляція є причиною відмови корів від корму та зниження надою, вмісту жиру, білка і густини молока. [2]

В практику молочного скотарства широко впроваджуються такі корми як сінаж, повноцінні кормо суміші (гранули, брикети), що містять грубі корми в подрібненому вигляді, різі премікси, продукти мікробіологічної, хімічної промисловості. Ці корми позитивно впливають на молочну продуктивність корів, але виявлені деякі особливості.

Гранули, в яких розмір часток грубих кормів складає 0,3-0,4 см, що введені в великому об'ємі в раціон молочних корів, сприяють зменшенню жирності молока. Брикетовані корми (брикети) із цілих рослин зернофуражних культур з розміром часток 3-5 см порівняно з гранулами при введенні їх в раціон сприяли підвищенню жирності молока на 0,4%, але спостерігалось зниження вмісту білка - на 0,12 - 0,15%

При великій кількості в раціонах корів гранульованих кормів зменшується вміст в молоці імунних глобулінів. Щоб поповнити недостачу протеїну та знизити собівартість раціонів в молочному скотарстві застосовують синтетичні речовини - сечовину, діамонійфосфат та інші. Введення в раціон корів до 30% сечовини...

Другие файлы:

Біохімічний склад кефіру, виготовленого на молоці кіз, що отримували водовмісні добавки
Характеристика біоіхімічного складу кефіру, виготовленого з молока від кіз типового раціону згодовування та продукту, виготовленого на молоці від кіз,...

Фізичні і хімічні властивості запеченого м’яса та методи їх досліджень
Теплофізичні та фізико-хімічні властивості запеченого м'яса, методи вивчення вмісту вологи та жиру в ньому. Хімічні властивості запеченого м’яса та ме...

Фактори і резерви росту продуктивності праці
Фактори, що впливають на продуктивність праці. Позитивні та негативні фактори впливу. Показники впливу матеріально-технічних факторів на рівень продук...

Емоційний стан жінок в період вагітності та фактори, що на нього впливають
Знайомство з концепцією, що описує емоційну сферу особистості. Характеристика факторів, що впливають на характер емоційної сфери вагітної жінки. В. Ву...

Формування прибутку підприємства
Економічна суть та значення прибутку в умовах ринкової економіки. Основні показники прибутку та види розрахунку рентабельності, його значення і фактор...