Студенческий сайт КФУ - ex ТНУ » Учебный раздел » Учебные файлы »Кулинария

Організація зберігання товарів та забезпечення ними виробництва їдальні "Шкварочка"

Тип: курсовая работа
Категория: Кулинария
Скачать
Купить
Характеристика складського і тарного господарства в закладі ресторанного господарства. Організація приймання товарів на прикладі їдальні "Шкварочка". Автоматизація складського господарства та впровадження комп'ютерних технологій в систему управління.
Краткое сожержание материала:

Размещено на

Міністерство освіти і науки України

Київський національний торговельно-економічний університет

Кафедра технології і організації

ресторанного господарства

КУРСОВА РОБОТА

з курсу "Організація виробництва"

на тему "Організація зберігання товарів та забезпечення ними виробництва їдальні "Шкварочка""

Студента 3 курсу 1 групи

денної форми навчання,

факультету ресторанно-готельного

та туристичного бізнесу

Київ 2010

План

Вступ

Розділ 1. Загальна характеристика їдальні. Характеристика складського і тарного господарства

1.1 Загальна характеристика їдальні

1.2 Характеристика складського і тарного господарства в закладі ресторанного господарства

1.2.1 Вимоги до складських приміщень

1.2.2 Класифікація складських приміщень

1.2.3 Оснащення складських приміщень

1.2.4 Організація зберігання продуктів

1.3 Характеристика тарного господарства в закладі ресторанного господарства

Розділ 2. Аналіз організації зберігання товарів та забезпечення ними виробництва у їдальні "Шкварочка"

2.1 Організація приймання продуктів у даному закладі

Розділ 3. Проект удосконалення організації зберігання товарів, їх передачі на виробництво у їдальні "Шкварочка"

3.1 Автоматизація складського господарства та впровадження в систему управління ним комп'ютерних технологій, створення автоматизованих робочих місць

3.2 Використання більш широкого асортименту тари з поліпшеними функціональними властивостями

Висновки та пропозиції

Список використаних джерел

Додатки

складський тарний товар ресторанний

Вступ

Створення необхідних умов для задоволення потреб людей у повноцінному харчуванні за місцем роботи, навчання, проживання і відпочинку, підвищення якості обслуговування і надання додаткових послуг підприємствами харчування - найважливіші соціально-економічні задачі держави. Першорядне значення в цьому відношенні здобуває комплекс заходів, спрямованих на раціональну організацію мережі підприємств харчування, будівництво нових підприємств і реконструкцію діючих, упровадження прогресивних технологій і форм обслуговування.

Розвиток і удосконалювання галузі харчування в значній мірі залежить від її матеріально-технічної бази, впровадження в проекти прогресивних науково-технічних досягнень.

На сьогоднішній день жоден заклад ресторанного господарства не може нормально функціонувати без наявності складського господарства. Потреба в складських приміщеннях пояснюється тим, що вони служать не лише для зберігання і накопичення товарних запасів, але і для подолання тимчасової і просторової різниці між виробництвом і вжитком продукції, а також для забезпечення безперервної, безперебійної роботи виробничих цехів.

Робота на складі включає комплекс робіт, пов'язаних з підготовкою до приймання і власне прийманням товарів і продуктів, розміщенням їх для зберігання, організацією зберігання, підготовкою до відпуску і відпуском товарів на виробництво. Всі ці операції в сукупності становлять складський технологічний процес.

Актуальність вибраної теми роботи пояснюється тим, що складські операції мають велике значення для діяльності всього підприємства. Тому дуже важливо правильно і раціонально організувати складський технологічний процес, а ретельне і уважне приймання товарів по кількості і якості дозволяє своєчасно виявити і запобігти надходженню товарів у недостатній кількості, а також товарів, якість яких не відповідає стандартам.

Метою даної курсової роботи є вивчення та аналіз організації зберігання товарів та забезпечення ними виробництва їдальні "Шкварочка".

Об'єктом дослідження курсової роботи є їдальня "Шкварочка".

Завдання даної курсової роботи полягає в аналізі організації зберігання товарів та забезпечення ними виробництва їдальні "Шкварочка", а також розробці проекту вдосконалення організації зберігання товарів, їх передачі на виробництво у досліджуваному закладі ресторанного господарства.

Розділ 1. Загальна характеристика їдальні. Характеристика складського і тарного господарства

1.1 Загальна характеристика їдальні

Їдамльня -- заклад громадського харчування загальнодоступний або для обслуговування певного контингенту споживачів з різноманітним асортиментом страв, булочних, кондитерських виробів і закупних товарів. На відміну від ресторанів, кав'ярень тощо, їдальня відноситься до тих закладів громадського харчування, що призначенні лише для надання послуг з харчування. Ідальні не задовольняють гастрономічні забаганки, а годують клієнтів за прийнятну для них ціну. Відповідно для їдалень характерний набір звичних для даного суспільства страв.

Їдальня розташована за адресою Дмитрівська вул., 58. Вона відкрилась у жовтні 2007 року. Час роботи 10:00-20:00. Загальна кількість місць - 60. Середній чек на одну особу складає 70 грн. Спеціалізація кухні українська. Їдальня розділена на 2 частини: буфет , їдальня.

Мал. 1 Головний вхід

Мал. 2 Роздавальна лінія Мал. 3 Роздавальна лінія

1.2 Характеристика складського і тарного господарства в закладі ресторанного господарства

Складські приміщення закладів ресторанного господарства необхідні для приймання продуктів, сировини і напівфабрикатів, що поступають від постачальників, та їх короткострокового зберігання й відпуску. Складські приміщення можуть розміщуватися окремо, а також на перших, цокольних і підвальних поверхах закладу. Вони повинні мати зручний зв'язок з виробничими приміщеннями. Компонування складських приміщень проводиться по напрямку руху сировини і продуктів при забезпеченні найбільш раціонального виконання складських операцій і навантажувально-розвантажувальних робіт. [2]

Складське господарство виконує такі функції:

- підтримування на певному рівні запасів сировини;

- створення умов для збереження сировини завдяки рекомендованим режимам;

- укомплектування, підбір і відпуск сировини та товарів по заданому графіку. [2]

Великі підприємства (акціонерні товариства), що об'єднують декілька підприємств, як правило, мають центральні склади, звідки продукція надходить на склади закладів ресторанного господарства, що входять в ці об'єднання. Такий склад може призначатися для зберігання товарів однієї фірми (склад індивідуального користування), а може на умовах лізингу здаватися в оренду фізичним або юридичним особам (склад колективного користування). Склади можуть бути цеховими, при якому вони зазвичай і розміщуються (склади добового запасу продуктів, кондитерського цеху). [2]

Сукупність робіт, виконуваних на різних складах, приблизно однакова.

Будь-який склад обробляє щонайменше три види матеріальних потоків: вхідний, вихідний і внутрішній.

Наявність вхідного потоку означає необхідність розвантаження транспорту, перевірки кількості і якості прибулого вантажу. Вихідний потік обумовлює необхідність вантаження на транспорт або відпустку на виробництво, внутрішній - необхідність переміщення вантажу усередині складу. [2]

В цілому комплекс складських операцій - це певна послідовність:

· розвантаження транспорту;

· приймання товарів;

· розміщення на зберігання;

· відпуск товарів з місць зберігання;

· внутрішньоскладське переміщення вантажів. [2]

1.2.1 Вимоги до складських приміщень

Склад і площі складських приміщень для різних типів закладів ресторанного господарства встановлюється за будівельними нормами і правилами проектування цих закладів залежно від їх типу та потужності.

Норми встановлюють з урахуванням прийнятих правил розміщення товарів, при дотриманні яких забезпечується зберігання фізико-хімічних властивостей продуктів.

Норма завантаження залежить від способу укладання. Укладання дозволяє більш раціонально використовувати площу і кубатуру складських приміщень. [1]

Внутрішнє планування складу повинне відповідати слідуючим вимогам:

· забезпечувати застосування найраціональніших способів розміщення і укладання товарів;

· виключати негативний вплив одних товарів на інші при зберіганні;

· не допускати зустрічних, перехресних рухів товарів;

· забезпечувати можливість застосування засобів механізації сучасних технологій. [1]

Складські приміщення повинні розміщуватись компактно, мати зручний зв'язок з виробничими цехами. Завантажувальні майданчики розміщують з боку господарського двору, забезпечуючи зручний під'їзд транспорту. [2]

Ск...

Другие файлы:

Організація зберігання товарів та забезпечення ними виробництва ПІІ "МакДональдз"
Характеристика складського і тарного господарства в закладі ресторанного господарства. Призначення і класифікація тари. Характеристика підприємства, з...

Організація товарів в магазині
Розвантаження і внутрішньо-магазинне переміщення товарів, організація їх приймання, технологія зберігання, підготовка до продажу. Суть і принципи орга...

Організація роботи шкільної їдальні
Стан розвитку ресторанного господарства на Україні на сучасному етапі. Характеристика шкільної їдальні: вимоги до сантарних норм та обладнання приміще...

Удосконалення технології борошняних кондитерських виробів та проект складської групи приміщень їдальні на 70 місць
Загальна характеристика групи борошняних виробів, їх харчова цінність, класифікація. Розробка рецептурного складу та схеми технологічного процесу виро...

Організація, планування і шляхи підвищення економічної ефективності виробництва картоплі
Аналіз стану виробництва картоплі. Організація основних виробничих процесів при вирощуванні картоплі, форми організації праці. Організація зберігання...