Комплексна організація виробництва морквяного соку
Краткое сожержание материала:
Размещено на
Размещено на
Курсова робота
Комплексна організація виробництва морквяного соку
Вступ
Консервна промисловість, одна з важливіших галузей харчової промисловості України, що консервує харчові продукти, спеціалізуючись головним чином на виробництві плодоовочевих, м'ясних, рибних і молочних консервів. Консервна промисловість розвинулась на Україні вже в другій пол. 19 в., гол. на півдні, зокрема в Одесі (50% виробництва рибних консервів та понад 30% всього консервного виробництва України). В 1913 р. на Україні працювало 12 більших заводів, що разом з дрібнішими підприємствами випродукували 18 млн умовних банок овочевих і 15 млн м'ясних і рибних консервів, даючи до 90% виробництва цієї галузі.
Найбільше значення мас на Україні виробництво плодо-овочевих консервів (80% виробництва всієї К. п. України); в 1950-их рр. на Україні працювало 38 більших плодо-овочевих консервних заводів, та близько 215 дрібніших, розміщених переважно на півдні України. Найбільші з них працюють в таких містах, як Одеса, Херсон, Жданов, Симферопіль, Джанкой, Вінниця, Краматорське, Кам'янець - Подільський, Черкаси, Біла Церква, Ніжен.
В усьому світі соки традиційно користуються сталим попитом. Крім освіжаючої здатності, поживності, стимулюючої дії, гармонійного смаку, вони містять вітаміни та цілий комплекс біологічно активних речовин, необхідних людям для повноцінного і здорового харчування, особливо на стадії розвитку молодого організму. На жаль, середньостатистичний українець за рік вживає лише близько 8 літрів соків (для порівняння у 1996р.- 700г, 1998р.- 2,5л), в той же час, як росіянин - 12, європеєць - 30, американець - 60 літрів.
Як свідчать результати маркетингових досліджень, основними споживачами соку є молоді люди віком 25-34 років, які проживають у містах. І хоча соки як продукт цінують однаковою мірою й чоловіки та жінки, проте за кількістю споживачів все ж таки переважають жінки.
Морквяний сік
Найбагатший з соків на природній бета-каротин, котрий перетворюється в організмі на вітамін А, що виконує важливу роль у процесі формування шкіри. Крім цього, вітамін А є антиоксидантом, котрий оберігає шкіру від завчасного старіння. Морквяний сік містить також вітамін Е, який дбає про гарний вигляд шкіри, адже також є важливим антиоксидантом.
Примітка. Занадто велика кількість вітаміну А призводить до пошкодження печінки, у котрій накопичується. Експерти радять випивати дві-три склянки морквяного соку на тиждень.
Український соковий ринок може скоротитись за підсумками 2011 року на 10% в натуральному вираженні. Такий прогноз озвучила Оксана Казанчук, директор по маркетингу групи компаній Т.В.Fruit, керівник проекту Galicia. "Ринок скорочується. За різними оцінками, падіння за підсумками 2011 року може становити близько 10%", - сказала вона. В минулому році ринок соку в Україні скоротився майже на стільки ж.
Раніше на скорочення споживання соків в Україні звертав увагу Кестусіс Сліузас, генеральний директор "Тетра Пак Україна", яка виготовляє упаковку зокрема для даної категорії продуктів. "Зменшення об'ємів виробництва в більшій степені торкнулись категорії соків, оскільки сік не являється продуктом першої необхідності і люди скоротили витрати на його покупку", - каже Кестусіс Сліузас.
Він відмітив, що в 2008 році споживання соків в Україні становило близько 14 літрів на душу населення, а в цьому році воно знизилось до 11 літрів: "Подальше зменшення споживання соків стало неприємним сюрпризом в цьому році. Можливо, до кінця року показник трохи зміниться, але росту ринку, на який всі сподівались, не відбулось". Він припустив, що зменшення попиту може бути пов'язано із ростом витрат населення, в тому числі й скороченням спрощеної системи оподаткування: "Ми прогнозуємо, що в наступному році споживання соків може поверутись на на рівень 2009 року, але це буде залежати від цілого ряду факторів".
При цьому підкреслив, що об'єм споживання напоїв в Україні все ще відстає від європейського, де показник споживання на душу населення перевищує 20 літрів, і таким чином, у ринку є суттєвий потенціал росту.
1. Організація виробничого потоку по випуску нової продукції
1.1 Короткий опис технологічного процесу по виробництву морквяного соку
Моркву вигружають в лопатеву мийну машину,де проводиться первинна її мийка.
Після вторинної мийки в барабанній мийній машині,моркву сортують за якістю на інспекційному конвеєрі.Після цього морква потрапляє на ручну обрізку кінців та у карборундовую машину,де проводить очистка моркви від шкірки.Після цього морква піддається миттю в лопатевій мийній машині та інспектується на інспекційному конвеєрі.
Далі морква потрапляє в дробарку,потім на шнековий бланшируватель,де проводять шпарення моркви.Після цього подрібнення пропарена маса потрапляє у здвоєну протиральну машину і випарний апарат,куди також подається цукровий сироп.Далі відбувається гомогенізація маси, в деаераторі видаляють повітря з маси і потім відбувається підігрів соку.В дозувально-наповнбвальному автоматі сок розливають в заздалегідь підготовлену скляну тару 1-82-250.Герметизація проводять на закаточній машині і після цього банки подають в стерилізатор непреривної дії «Хунистор».
Простерилізовані банки миють в банкомийній машині та сушать в мийно-сушильному агрегаті.Потім банки обклеюють етикетками на етикетувальному автоматі.Укладку банок в короба і укладку коробів у штабеля здійснюють вручну.Транспортування готової продукції здійснюється за допомогою електропогрузчика.
1.2 Формування раціональної структури виробничого процесу
морквяний сік виробничий потоковий
На цьому етапі необхідно сформувати оптимальну структуру виробничого процесу. Для цього я провела класифікацію виробничих операцій у вигляді таблиці 2.1 і аналізувала раціональність структури виробничого процесу
Таблиця 2.1 - Структура технологічного процесу по виробництву морквяного соку
Назва виробничих операцій. |
Коасифікація виробничих операцій. |
||
За призначенням. |
За способом виконання. |
||
Загрузка моркви в миючу машину |
Допоміжна |
Машинна |
|
Первинна мийка |
Основна |
Машинна |
|
Інспекція |
Допоміжна (контр-вимір) |
Машинно - Ручна |
|
Обрізка кінців моркви |
Основна |
Ручна |
|
Механічна чистка |
Основна |
Машинна |
|
Мийка моркви |
Основна |
Машинна |
|
Подрібнення |
Основна |
Машинна |
|
Шпарка |
Основна |
Машинна |
|
Протирка |
Основна |
Машинна |
|
Змішування |
Основна |
Машинна |
|
Гомогенізація |
Основна |
Машинна |
|
Деаерація |
Основна |
Машинна |
|
Підігрів |
Основна |
Машинна |
|
Фасування |
Основна |
Машинна |
|
Герметизація |
Основна |
Машинна |
|
Стерилізація |
Основна |
Машинна |
|
Етикетування |
Основна |
Машинна |
|
Укладка банок у короба |
Допоміжна (трансп) |
Ручна |
|
Установка коробів на штабеля |
Другие файлы:
Органолептичні властивості купажованих швидкозаморожених соків із м’якоттю Наукова організація виробництва соняшника Технологія виробництва освітлиного соку Теплообмінник "труба в трубі" для нагрівання яблучного соку продуктивністю 5400 кг/год Маркетинговий аналіз яблучного соку ТМ "Jaffa" виробництва ООО СП "Вітмарк-Україна" |