Студенческий сайт КФУ - ex ТНУ » Учебный раздел » Учебные файлы »Ветеринария

Роль мікроелементів в життєдіяльності тварин

Тип: Статья
Категория: Ветеринария
Скачать
Купить

Відносна кількість макро- і мікроелементів в організмі тварин становить 4-6% його маси. У мінеральній частині організму тварин на макроелементи припадає 99,6%, а мікроелементи становлять 0,4%.

Всі мінеральні елементи залежно від їх біологічної ролі можна поділити на життєво необхідні, умовно необхідні та елементи з невивченою роллю. До групи життєво необхідних елементів відносять залізо, мідь, цинк, марганець і кобальт [15], оскільки вони мають широкий спектр дії на більшість процесів, які проходять в ньому.

Дія цих сполук в організмі залежить не тільки від кількості в раціоні, а й від їх форми. У зв’язку з цим у тваринництві стає актуальною проблема використання комплексних сполук мікроелементів з органічними речовинами (білками, пептидами та амінокислотами), що є більш доступними для організму і ефективніше забезпечують його потреби. В основі біологічної активності мікроелементів лежить хімічна структура сполук у вигляді яких вони вводяться в організмі тварин з кормами.

Тому поряд із збалансуванням раціонів за основними поживними речовинами необхідно приділяти особливу увагу вмісту в них мікроелементів, функції яких в організмі дуже різноманітні. Вони беруть участь у побудові тканин організму, підтриманні гомеостазу внутрішнього середовища, рівноваги клітинних мембран, активізації хімічних реакцій шляхом впливу на ферментні системи, прямої або опосередкованої дії на функції ендокринних залоз [1, 4].

У тваринництві у якості мінеральних добавок використовуються переважно неорганічні солі макро- та мікроелементів. На сьогодні доведено, що вони мають ряд недоліків при використані та зберіганні, а також володіють значною токсичністю. Проблема створення нових сполук макро- та мікроелементів на основі органічних речовин (органічних кислот, вуглеводів, амінокислот) може бути вирішена лише за умов глибокого та різнобічного вивчення їх хімічних та фізичних властивостей, здатності вступати в реакції з білками, амінокислотами та пептидами, що знаходяться в біологічних рідинах організму тварин.

Другие файлы:

Характеристика та експертиза м'яса забійних тварин
Види і класифікація забійних тварин, які переробляються на м’ясо в Україні. Переробка, клеймування та маркування м’яса забійних тварин. Категорії та с...

Психологія безпеки життєдіяльності
Психологія безпеки як ланка в структурі заходів по забезпеченню безпеки життєдіяльності людини. Зміни психогенного стану людини. Алкоголізм як загроза...

Біотехнологія як наука
Історія розвитку та застосування біотехнології - комплексу наук, технічних засобів, спрямованих на одержання і використання клітин мікроорганізмів, тв...

Раціональні умови життєдіяльності людини
Людина як біологічний та соціальний суб'єкт. Середовище життєдіяльності людини, його характеристика, оптимальні та допустимі параметри з точки зору за...

Основи безпеки життєдіяльності
Теоретичні основи безпеки життєдіяльності та ризик як оцінка небезпеки. Фізіологічні особливості організму та значення нервової системи життєдіяльност...