Студенческий сайт КФУ - ex ТНУ » Учебный раздел » Учебные файлы »Ботаника и сельское хоз-во

Економічна ефективність виробництва зерна та шляхи її підвищення

Тип: курсовая работа
Категория: Ботаника и сельское хоз-во
Скачать
Купить
Кабінет Міністрів УкраїниНаціональний аграрний університетКафедра аграрної економікиКурсовий проектна тему:Економічна ефективність виробництва зерна та шляхи її підвищенняВиконала:студентка 3 курсу, 8 групифакультету аграрного менеджментуПегорькова О. СПеревірили:Степасюк Л. М.,Куциконь Л. О.Київ – 2007ПланВступРозділ 1. Наукові основи підвищення економічної ефективності виробництва зерна 1.1 Суть економічної ефективності сільськогосподарського виробництва1.2. Показники економічної ефективності виробництва зерна та методика їх визначення Розділ 2. Рівень виробництва зерна та його економічна ефективність2.1. Виробничі ресурси господарства та їх використання2.2. Посівні площі, урожайність та валовий збір зерна2.3. Економічна ефективність виробництва зернаРозділ 3. Проектне обґрунтування урожайності зернових та визначення беззбиткового обсягу виробництва3.1. Інтенсифікація виробництва зерна 3.2. Шляхи підвищення економічної ефективності виробництва зерна 3.3. Проектне обґрунтування урожайності та визначення беззбиткового обсягу виробництваВисновоки та пропозиції Список використаної літературиВступВ успішному розвитку багатьох галузей економіки України, насамперед сільського господарства, вирішальну роль відіграє збільшення обсягів виробництва зерна. Зернові культури мають найвищу питому вагу в структурі посівних площ і валових зборів сільськогосподарських культур. Це пояснюється їх винятковим значенням та різнобічним використанням.Зерно та продукти його переробки є основою харчування людей. Зерно використовується людиною у вигляді хліба, крупи, макаронів, кондитерських виробів. Так, у 1992 р. з розрахунку на душу населення було спожито 142,5, а в 1993 р.— хліба та хлібопродуктів. Ці продукти відзначаються високими поживними та смаковими якостями, містять достатню кількість білків, вуглеводів, вітамінів, амінокислот та мінеральних солей.Зерно — головний і незамінний корм при виробництві тваринницької продукції. Воно має значно вищу поживну цінність порівняно з іншими видами кормів, характеризується високим вмістом кормових одиниць, перетравного протеїну, макро- та мікроелементів. Як корм використовується також побічна продукція вирощування зернових — солома і полова.Продукція вирощування зернових культур є сировиною для переробної промисловості. Наприклад, у результаті переробки зерна одержують спирт, крохмаль та іншу продукцію, з соломи — целюлозу, папір тощо.Зерно — важливий експортний продукт, що має забезпечувати значні надходження валютних коштів. При зберіганні зерно практично не втрачає своїх якостей і тому придатне для створення державних резервів продуктів харчування та кормів.Загальна потреба країни в зерні визначається кількістю зерна, що йде на харчування, переробку, корми, насіння, експорт та створення державних резервів. У цьому обсязі найбільшу питому вагу має зерно, що споживається тваринництвом та використовується населенням як продукт харчування. В Україні від загальної кількості виробленого зерна на корм худобі і птиці використовують 52—57%, на харчування—15—17, насіння — 8—10, переробку — З—4, втрати при зберіганні і доробці становлять 6—8 %, Виходячи з науково обґрунтованих норм споживання хліба та хлібопродуктів ( на душу населення за рік), зростаючих потреб тваринництва у концентрованих кормах, зменшення залежності країни від імпорту зерна та виходу в перспективі на світовий ринок зерна в ролі одного з експортерів, необхідно довести виробництво зерна до 1 т з розрахунку на душу населення.Виробництво зерна та зерновий ринок в Україні є основною складовою сільськогосподарського виробництва. Від реалізації зернових культур сільськогосподарські товаровиробники отримують майже третину грошових надходжень (32,7 %в середньому за 2002-2005 роки).Великі коливання обсягів виробництва зерна по роках с основною причиною відчутного коливання обсягів його експорту та імпорту. Зокрема, якщо частка експорту зерна у його виробництві в 2005р. становила 32,9 %, то в 2006р. лише на рівні 20 %.Останнім часом значно активізувався експорт вітчизняного ячменю. Є оптимістичні перспективи для нарощування експортних поставок української кукурудзи. Зважаючи на кон'юнктурну привабливість зерна, змінюється структура його експорту. На частку пшениці, ячменю та кукурудзи припадає в останні роки 97-98 % загального експорту зерна.Цінова ситуація за період, що аналізується, залишається нестабільною, незважаючи на щорічні наміри з боку органів державної влади врівноважити її ринковими методами. За 2005 р. порівняно з попереднім роком сільськогосподарськими підприємствами реалізовано зерна майже на 2,8 млн. тонн більше, а на різниці у цінах вони втратили від реалізації зерна близько 700 млн. гри.Простежується з роками зроста...
Другие файлы:

Економічна ефективність виробництва зерна та шляхи її підвищення у приватному сількогосподарському підприємстві
Напрямки підвищення економічної ефективності зерновиробництва, показники та критерії її оцінювання. Виробничо-економічна характеристика господарства,...

Економічна ефективність виробництва зерна та шляхи її підвищення
Виробництво зерна та зерновий ринок в Україні. Основи підвищення економічної ефективності виробництва зерна. Проектне обґрунтування урожайності зернов...

Організація і шляхи підвищення економічної ефективності виробництва зерна
Теорія і практика світового виробництва зерна. Організаційно-економічна характеристика господарства. Склад і структура сільськогосподарських угідь. Ст...

Економічна ефективність виробництва зерна та шляхи її підвищення у приватному сількогосподарсько

Економічна ефективність виробництва сої і шляхи її підвищення
Комплексна механізація та вдосконалення технології виробництва сої на сільськогосподарському підприємстві "Надія" с. Перехрестівка Сумської області. Д...