Мікробний антогонізм як основа використання антибіотиків
Тип: курсовая работа
Категория: Биология
Міністерство освіти і науки УкраїниЧернігівський державний педагогічний університет імені Т.Г. ШевченкаХіміко-біологічний факультетКафедра загальної біологіїКУРСОВА РОБОТАМІКРОБНИЙ АНТОГОНІЗМ ЯК ОСНОВА ВИКОРИСТАННЯ АНТИБІОТИКІВВиконала:студент ІV курсуІвченко І.М.Науковий керівник:к. б. н, доц. кафедризагальної біологіїСмикун Н.В.Чернігів - 2008ЗмістВступРозділ 1 Мікробний антогонізм: види та механізм дії1.1 Поняття про мікробний антогонізм1.2 Основні види антогонізму1.3 Антагонізм у світі мікробів1.4 Механізм мікробного антагонізмуРозділ 2 Антибіотики та їх використання2.1 Роль антибіотиків у біоценозах2.2 Поняття про антибіотики2.3 Дія антибіотиків на мікроорганізми2.4 Основні вимоги до антибіотиківВисновкиСписок використаних джерелВступПостійне удосконалення технологій і рецептур продуктів, що випускаються, привело до створення пробіотиків, що у сучасних умовах займають ведуче місце в профілактиці і комплексній терапії цілого ряду захворювань. Дії цих біологічних препаратів засновано на такому явищі як "мікробний антагонізм". Як нормальна флора вони інгибують ріст інших мікроорганізмів (патогенних і умовно-патогенних) у результаті конкуренції за джерело живлення, змінюють рН і вміст оксигену, тим самим знижуючи їхній рівень до стану, при якому патогенна флора гине.Причини антагоністичної дії або самого механізму цього біологічного явища досить різноманітні. Ще Пастер стверджував, що припинення розмноження і загибель бактеріальних клітин у старих культурах, як і гноблення одного виду бактерій іншими в змішаних культурах або у тваринному організмі, обумовлюються виснаженням харчових властивостей середовища. Ця "теорія виснаження поживного" середовища - найбільш проста і сама рання зі спроб пояснення феномена антагонізму бактерій.В даний час більшість дослідників пояснюють прояв антагоністичних впливів переважно особливими продуктами обміну, виділеними антагоністами.Мета роботи полягає в тому, щоб охаратктеризувати мікробний антогонізм, йогов иди та застосування в антибіотикотерапії.Основними завданнями роботи є:дати характеристику мікробного антогонізму;охарактеризувати основні види антогонізму та механізм дії;розглянути застосування мікробного антогонізму при використанні антибіотиків.Розділ 1 Мікробний антогонізм: види та механізм дії1.1 Поняття про мікробний антогонізмАнтагонізм мікробний - пригнічення життєдіяльності одного мікроба іншим. Одна з форм взаємин мікробів в асоціаціях. Антагонізм мікробний є принциповою основою одержання і застосування антибіотиків. Антагонізм мікробів широко використовується у ветеринарії для профілактики і лікування різних хвороб, головним чином шлунково-кишкових. Наприклад, багато штамів кишкової палички здатні привокувати розвиток і знищувати стрептококів, стафілококів, сибіреязвенних паличок, сальмонел, збудників злоякісного набряку туберкульозу.У 1929 Олександр Флемінг, спостерігаючи антагонізм Penіcіllіum notatum і стафілокока в змішаній культурі, відкрив пеніцилін і припустив можливість його застосування в лікувальних цілях. Антагоністичні відносини між хвороботворними для рослин мікробами і непатогенними мікроорганізмами ґрунту, виявлені в змішаних культурах, зацікавили фітопатологів, і вони спробували використовувати цей феномен для боротьби з хворобами рослин. Було відомо, що в ґрунті присутній певний грибок, що зменшує відпрівання паростків; у 1936 з культури цього...