Студенческий сайт КФУ - ex ТНУ » Учебный раздел » Учебные файлы »Медицина

Вікові зміни в системі травлення

Тип: реферат
Категория: Медицина
Скачать
Купить
КурсоваяВікові зміни в системі травленняЗміст1. Значення травлення2. Методи дослідження діяльності травних залоз3. Система органів травлення4. Особливості травлення в ротовій порожнині5. Особливості травлення у шлунку6. Травлення в кишечникуЗначення травленняЗ їжею організм отримує такі складні органічні речовини, як білки, жири та вуглеводи. Ці речовини використовуються організмом в якості будівельного матеріалу при процесах росту і побудові нових клітин замість відмираючих.Поживні речовини є джерелами енергії в організмі. Не менше значення мають вітаміни, які надходять, мінеральні солі і вода.Вони необхідні для створення умов, в яких протікають різноманітні хімічні реакції, у багатьох реакціях вони самі беруть безпосередню участь. Вода, мінеральні солі і вітаміни засвоюються організмом в незмінному вигляді.Що ж стосується білків, жирів і вуглеводів, які знаходяться в їжі, то вони просто не можуть бути засвоєні організмом. Перш за все ці речовини утворені великими молекулами, які не можуть пройти через стінку травного тракту. Головне полягає в тому, що вони для організму чужорідні і, як на різні чужорідні тіла, в організмі проти них виробляються захисні речовини (антитіла). Тепер стає зрозумілим, чому основні поживні речовини, перш ніж потрапити у внутрішнє середовище організму, піддаються переварюванню. Травленням називають процес фізичної і хімічної обробки їжі і перетворення її в більш прості і розчинні сполуки, які можуть всмоктуватися, переноситися кров'ю, засвоюватися організмом. В організмі людини під впливом травних соків в травному тракті білки розщеплюються до амінокислот, жири - до гліцерину і жирних кислот, а складні вуглеводи - до простих цукрів (глюкоза та ін.) Основна роль в такій хімічній обробці їжі належить ферментам, які містяться в травних соках. Ферменти - це біологічні каталізатори білкової природи, що виробляються самим організмом. Характерна властивість ферментів - їх специфічність: кожен фермент діє на речовина або групу речовин тільки певного фізичного складу і будову, на певний тип хімічного зв'язку в молекулі. Під впливом ферментів, нерозчинні і нездатні до всмоктування складні речовини, перетворюються в розчинні і легкозасвоювані більш прості речовини. Методи дослідження діяльності травних залозЗ тих пір, як було встановлено, що травні залози виробляють травні соки, вчені намагалися отримати їх для аналізу. Так, ще в XVII ст. голландському вченому Граф вдалося зібрати невелику кількість травних соків за допомогою трубок, введених в просвіт вивідних проток слинної і підшлункової залоз. Вчені пробували отримати шлунковий сік за допомогою гумової губки, яка ковталась, вбирала вміст шлунка, а потім витягали з шлунка за прив'язану до неї нитку. Шотландський лікар Стівене виявив перетравлюючу дію шлункового соку людини, скориставшись послугами фокусника, який володів рідкісною здатністю - зригувати різні предмети, які потрапили в шлунок. Фокусник ковтав, а через кілька годин блювотними рухами виганяли з шлунка спеціально приготовані, наповнені їжею, свинцеві «пиріжки» з отворами, через які - в їжу проникав шлунковий сік. Природно, за допомогою таких методів було важко встановити склад і властивості травних соків. Пізніше у тварин під наркозом розкривали черевну порожнину і з проток травних залоз отримували травні соки. Але робити які-небудь висновки про закономірності роботи травної залози було майже неможливо: тварина була на операційному столі, під наркозом. Умови явно відрізнялися від нормальних. Значно більше відомостей про роботу травних залоз можна отримати за допомогою фістульного методу дослідження. Фістула - це штучне з'єднання протоки травної залози або порожнини травного тракту з зовнішнім середовищем організму. Привід для такого методу дослідження дали цікаві, хоча і випадкові, спостереження за людьми, у яких в результаті поранення або захворювання утворився свищ шлунку або кишечнику. В 1842 р. московський хірург Басов запропонував вивчати шлункову секрецію у собак за допомогою фістули шлунка. Але в цьому випадку не можна було отримати для дослідження чистий шлунковий сік, він був змішаний з залишками їжі, слиною, слизом, які завжди є в шлунку. Система органів травленняПоняття про систему органів травлення.Система органів - травлення складається з ротової порожнини з трьома парами великих слинних залоз, глотки, стравоходу, шлу нка, тонкої кишки (до складу якої входить дванадцятипала кишка - в неї відкриваються протоки печінки та підшлункової залози, тонка і клубова кишки) і товстої кишки,що складається з сліпої,ободової, і прямої кишок. У ободової 'кишці розрізняють висхідну і спадну сигменти кишки. Травні залози починають функціонувати ще у внутрішньоутробному періоді за рахунок надходження поживних речовин з материнського о...
Другие файлы:

Травлення Органи травлення Значення процесів травлення та всмоктування поживних речовин в шлун

Зміни в системі цінності росіян. Соціальні спільності
Проблеми соціальної структури. Зміни в системі цінностей росіян. Аналіз культурних потреб. Статистичні і реальні соціальні спільності. Етноси як особл...

Органи травлення Тонка кишка Травлення в тонкій кишці

Основи фізіології харчування
Потреба організму в енергії, пластичному матеріалі й елементах, необхідних для формування внутрішнього середовища. Процес травлення та його типи. Трав...

Травлення та засвоєння їжі
Організм людини внаслідок енергетичних витрат потребує поповнення харчовими речовинами. Більшість харчових речовин, які надходять в організм, не можут...