Студенческий сайт КФУ - ex ТНУ » Учебный раздел » Учебные файлы »Медицина

Технологія приготування зборів

Тип: курсовая работа
Категория: Медицина
Скачать
Купить
ЗмістВступРозділ 1. Підготовка лікарської рослинної сировини1.1 Збір лікарських рослин1.2 Календар збору лікарських рослин1.3 Сушіння лікарських рослинРозділ 2. Класифікація зборівРозділ 3. Технологія промислового виробництва зборів3.1 Стадії технологічного процесу3.2 Стадія ДР-1. Підготовка приміщень, устаткування і персоналу3.3 Стадія ТП-2. Здрібнювання лікарської рослинної сировини3.4 Стадія ТП-3. Просівання лікарської рослинної сировини3.5 Стадія ТП-4. Змішування3.6 Стадія ТП-5. Уведення лікарських речовин (ефірних олій і солей)3.7 Стадія ПМВ-6. Фасовка, упакування і маркірування3.8 Стадія КЯ-7. Оцінка якості і браку3.9 Стадія ПВ-8. Переробка відходівРозділ 4. Приватна технологія й основні напрямки удосконалювання зборів4.1 Офіціальний пропис збору4.2 Інші збори4.3 Стан вітчизняного фармацевтичного ринку4.4 Збереження зборівВисновкиСписок використаної літературиВступЗбори – це суміш декількох видів різаної чи крупноздрібненої рослинної лікарської сировини (крім сильнодіючих рослин), іноді з додаванням солей чи ефірних олій.Збори – найбільш стара лікарська форма. Згадування про лікарські рослини зустрічаються в єгипетських папірусах, древній арабській і грецькій літературі.Збори зберегли своє значення дотепер завдяки властивим їм перевагам:наявність діючих речовин у сировині в натуральному виді,простота виготовлення,дешевизна.Недоліками зборів є:незавершеність лікарської форми (хворий повинний приготувати чай, полоскання й ін.)неточність дозування (хворий часто сам дозує збір).Збори здавна були лікарською формою аптечного виготовлення. В даний час вони в основній масі виробляються на фармацевтичних підприємствах. Це обумовлено тим, що різноманітний асортимент затверджених прописів власне кажучи охоплює всю сучасну рецептуру зборів і цілком задовольняє лікуючих лікарів.Виготовлення зборів на великих фармацевтичних виробництвах у значній мірі полегшило роботу аптек, тому що при всієї, здавалося б, простоті виготовлення зборів здрібнювання лікарських рослин є трудомісткою операцією.Крім того, при заводському виробництві маються всі можливості для подальшого удосконалювання даної лікарської форми у відношенні як якості різання й однорідності змішання, так і усунення основного недоліку зборів – неточності дозування при їхньому застосуванні.Частка ринку лікарських зборів у загальному обсязі фармацевтичного ринку України складає за різними оцінками від 0,5 до 1,5% (у європейських країнах аналогічна продукція займає до 10% від загального обсягу лікарського ринку).Цей відносно невисокий показник для українського фармацевтичного ринку обумовлений:по-перше, досить низькими цінами на продукцію з лікарських трав у порівнянні з іншими лікарськими засобами,по-друге, недостатньо широким застосуванням методів лікування на основі фітотерапії серед інших методів терапевтичного впливу на організм.Розділ 1. Підготовка лікарської рослинної сировини1.1 Збір лікарських рослинУсяка лікарська рослина містить у собі одне чи кілька діючих речовин, тобто речовин, здатних при наявності відомих умов виявляти в організмі людини і тварини ті чи інші цілющі властивості. Ці діючі речовини іноді бувають розподілені по всій рослині. Частіше ж зосереджуються лише у визначених його органах, а тому для лікувальних потреб вживається вся рослина цілком, чи тільки частини її, що містять діючі речовини: В одних рослин це корені, в інших листя, у третіх – вся надземна частина рослини і т.д.Кількість діючих речовин, що містяться в лікарській рослині, у різні періоди росту і розвитку останньої буває неоднаковою і коливається; тому час збору лікарських рослин є небайдужим і пристосовується до моменту найбільшого вмісту в них діючих речовин.Так, якщо у виробництво йде вся рослина, її збирають на початку цвітіння; у такий же час збираються і рослини, від яких вживаються всі надземні частини – трава.Збір листів відбувається, як правило, перед цвітінням, за винятком "мати-й-мачухи", що заготовляють після цвітіння.Корені, кореневища і бульби заготовляють восени, після припинення в рослині сокоруху, чи весною до початку його.Семена у період їхнього повного дозрівання, за деякими виключеннями (наприклад, насіння болиголова плямистого збираються ще зеленими).Нарешті, кора збирається весною під час сокоруху в рослині.Збір надземних частин рослини, особливо квітів, повинний вироблятися в суху погоду і по сходу роси, тому що тільки при цій умові вдається при сушінні зберегти в частин рослини їхній природний колір і захистити від самонагрівання (процесів бактеріального і грибкового розкладання), результатом якого часто є втрата рослиною діючої речовини.1.2 Календар збору лікарських рослин1.3 Сушіння лікарських рослинСушіння лікарських рослин має своєю задачею призупинити руйнівну діяльність ферментів і тим самим захистити на тривалий час діючі речовини, що містяться в рослинах, від їх змін. Сушіння зібраного матеріалу відбувається звичайно на горищах чи під залізним дахом, чи в спеціальних сушильних сараях, чи, нарешті, у сушильнях, але не на сонці. При сушінні з рослин випаровується значна частина води, і тому рослини втрачають у вазі приблизно стільки:трава - 70%,листя - 80%,квіти - 75%,корені - 65%,кора - 45%.Лікарські рослини при сушінні змінюються.Ще більшій зміні піддаються вони при збереженні, помалу утрачаючи свої лікарські якості. Більшість рослин стає неякісними через кілька років, але деякі псуються протягом року і стають н...
Другие файлы:

Технологія приготування хлібу пшеничного
Товарознавча характеристика сировини. Технологія приготування хлібу пшеничного: приготування тіста, поділ його на шматки та округлення, формування та...

Українська національна кухня
Товарознавство харчових продуктів. Страви та вироби з борошна. Підготовка сировини до виробництва. Технологія приготування їжі. Вимоги до якості блюда...

Асортимент і технологія приготування кулінарної продукції ресторану
Асортимент кулінарної продукції ресторану "Старий Замок". Технологія приготування холодних страв і закусок, організація робочих місць цеху. Кондитерсь...

Асортимент та технологія приготування бутербродів
Основи приготування та асортимент бутербродів, історія їх виникнення. Сировина для приготування, вимоги до оформлення бутербродів. Особливості техноло...

Технологія приготування посипок
Технологія отримання фісташкової бісквітної крошки із випеченого тіста. Приготування здобного прісного тіста. Організація роботи кондитерського цеху....