Студенческий сайт КФУ - ex ТНУ » Учебный раздел » Учебные файлы »Химия

Фізико-хімічні методи дослідження якості води

Тип: курсовая работа
Категория: Химия
Скачать
Купить
Гігієнічні вимоги до якості питної води, її органолептичні показники та коефіцієнти радіаційної безпеки й фізіологічної повноцінності. Фізико-хімічні методи дослідження якості. Визначення заліза, міді і цинку в природних водах та іонів калію і натрію.
Краткое сожержание материала:

Размещено на

Размещено на

Міністерство освіти і науки України

Вінницький торговельно-економічний інститут

Київського національного торговельно-економічного університету

Факультет товарознавства, маркетингу та туризму

Кафедра товарознавства та маркетингу

Курсова робота

з дисципліни: «Фізико-хімічні методи дослідження сировини і матеріалів»

на тему : «Фізико-хімічні методи дослідження якості води »

Студентки 1 курсу групи ТКЛ-11

Денної форми навчання

Дзигаря Владислава Васильовича

Науковий керівник к.х.н., доцент. Антонюк А.С.

Вінниця 2011

ЗМІСТ

Вступ

1. Вимоги, які ставляться до питної води

1.1 Гігієнічні вимоги до якості питної води

1.2 Органолептичні показники якості питної води

1.3 Показники радіаційної безпеки питної води

1.4 Показники фізіологічної повноцінності якості води

2. Фізико-хімічні методи дослідження

2.1 Метод атомно-абсорбційної спектроскопії

2.2 Емісійна фотометрія полум'я

2.3 Іонометрія. Особливості вибору та експлуатації електродів

3. Фізико-хімічні методи дослідження якості води

3.1 Визначення заліза, міді і цинку в природних водах методом атомно-абсорбційної спектроскопії

3.2 Визначення іонів калію і натрію в річковій або водопровідній воді методом добавок( емісійна фотометрія полум'я)

3.3 Визначення фторид-іону в питній воді за допомогою фторид-селективного електроду

Висновок

Список використаної літератури

ВСТУП

у 1913 р. М.С. Курнаков, узагальнивши кількісні методи хімічних досліджень, використаних Ломоносовим, Лавуазьє, Дальтоном, Менделєєвим, Гіббсом, Вант-Гоффом, Розебомом, Ле Шательє, Схрейнемакерсом та багатьма іншими вченими, запропонував метод дослідження речовин, «общий прием которого состоит в количественном изучении свойств равновесных систем, образованных двумя и более компонентами, в зависимости от их состава» назвати фізико-хімічним аналізом[1].

Інструментальні або фізико- хімічні методи аналізу засновані на вимірюванні за допомогою приладів певних фізичних властивостей системи, які є функцією кількості компоненту, який визначають, в пробі, що аналізують. Інструментальні методи аналізу мають ряд переваг у порівнянні з класичними методами: значно вищу чутливість, селективність, експресність, обєктивність, можливість автоматизації і комп'ютеризації процесу аналізу.

У виробничих умовах велике значення має швидкість виконання аналізу - експресність аналізу. Фізико-хімічні методи аналізу відрізняються великою вибірковістю, чутливістю, швидкістю виконання аналітичних операцій.

У фізико-хімічних методах аналізу визначають зміни фізичних властивостей системи (коефіцієнту заломлення світла, поглинання світла, електропровідності), які відбуваються в результаті хімічних або електрохімічних реакцій.

При виконанні аналізів фізико-хімічними методами точку еквівалентності (момент закінчення реакції) визначають не візуально, а за допомогою приладів, які фіксують зміни тих чи інших властивостей досліджуваної речовини. У зв'язку з цим фізико-хімічні методи аналізу часто називають методами інструментального аналізу.

Фізико-хімічні методи аналізу дозволяють вести в промисловості безперервний контроль, автоматизувати процес аналізу.

Застосування:

· в науково-дослідницьких і виробничих лабораторіях велике значення мають при аналізі руд, металів, сплавів;

· в охороні навколишнього середовища (аналіз повітря, води, ґрунтів);

· аналіз продуктів харчування.

Інструментальні методи аналізу можна поділити на декілька груп:

· оптичні методи

· електрохімічні методи

· хроматографічні методи

В даній курсовій роботі викладено теоретичні основи деяких оптичних методів аналізу, розглянуто методики проведення визначень та апаратуру, що використовується в даних методах.

Актуальність теми.

Людський організм приблизно на 75% складається з води. Вважається, що мозок складається з води на 85% і відрізняється винятковою чутливістю до обезводнення. Мозок постійно омивається солоною спинномозковою рідиною.

Присутня в усіх клітинах і тканинах, граючи головну роль у всіх біологічних процесах від травлення до кровообігу, вода виконує багато важливих функцій. Наше тіло постійно потребує поповнення запасу чистою водою.

Вода повинна стати для нас самим ключовим інгредієнтом, якщо ми прагнемо мати здорове тіло і відмінне самопочуття. Ніщо так не впливає на наше здоров'я, як споживання води. Тому, тема визначення якості води завжди буде актуальною.

1. ВИМОГИ, ЯКІ СТАВЛЯТЬСЯ ДО ПИТНОЇ ВОДИ

ДСанПіН №383 Про затвердження Державних санітарних правил і норм "Вода питна. Гігієнічні вимоги до якості води централізованого господарсько-питного водопостачання" 28.10.09

1.1 Гігієнічні вимоги до якості питної води

хімічне дослідження якість вода

Гігієнічні вимоги, що визначать придатність води для питних цілей, включають:

- безпеку в епідемічному відношенні;

- нешкідливість хімічного складу;

- сприятливі органолептичні властивості;

- радіаційну безпеку.

Якість питної води залежить від її складу та властивостей:

- у вододжерелі;

- при надходжені у водопровідну мережу;

- в точках водорозбору.

Безпека питної води в епідемічному відношенні визначається показниками, що характеризують з достатньо високою вірогідністю відсутність в ній небезпечних для здоров'я споживачів бактерій, вірусів, інших біологічних включень.

За мікробіологічними показниками питна вода має відповідати вимогам, наведеним у табл. 1.

Таблиця 1.1

Мікробіологічні показники безпеки питної води

Найменування показників

Одиниці виміру

Нормативи

1

Число бактерій в 1 см3 води, що досліджується

Колоніїутворюючі одиниці (мікроорганізми)/см3

не більше 100*

2

Число бактерій групи кишкових паличок коліформних мікроорганізмів)в 1 дм3 води, що досліджується (індекс БГКП)

Колоніїутворюючі одиниці (мікроорганізми)/дм3 КУО/дм3

не більше 3**

3

Число термостабільних кишкових паличок фекальних коліформ - індекс ФК) в 100 см3 води, що досліджується

Колоніїутворюючі одиниці (мікроорганізми)/ 100 см3 КУО/100 см3

відсутність***

4

Число патогенних мікроорганізмів в 1 дм3 води, що досліджується

Колоніїутворюючі одиниці(мікроорганізми)/дм3 КУО/дм3відсутність***

відсутність***

5

Число коліфагів у 1 дм3 води, що досліджується

Бляшкоутворюючі одиниці/дм3БУО/дм3

відсутність***

Примітки: * - для 95% проб води у водопостачальній мережі, що досліджуються протягом року; ** - для 98% проб води, що надходить у водопостачальну мережу, і досліджуються протягом року; при перевищенні індексу БГКП на етапі ідентифікації колоній, що виросли, додатково проводять дослідження на наявність фекальних коліформ; *** - при виявленні фекальних коліформ у 2-х послідовно відібраних пробах води слід розпочати протягом 12 годин дослідження води на наявність збудників інфекційних захворювань бактеріальної чи вірусної етіології (по епідситуації).

За паразитологічними показниками (клітини, цисти: лямблій, криптоспоридій, а також у разі епідускладнень - дизентерійних амеб, балантидій, хламідій та ін.; клітини, личинки, яйця гельмінтів) питна вода має відповідати вимогам, наведеним у табл.1.2.

Таблиця 1.2.

Паразитологічні показники безпеки питної води

Найменування...

Другие файлы:

Токсикологічна характеристика забруднюючих речовин води
Забруднюючі речовини води: ацетон, нафта та нафтопродукти. Методи очистки промислових стічних вод: механічні і механо-хімічні; хімічні і фізико-хімічн...

Способи водопідготовки для виробництва алкогольних та безалкогольних напоїв
Характеристика природної води та її домішок, органолептичні та хімічні показники якості. Аналіз вимог до води за органолептичними, фізико-хімічними та...

Хімічний склад та якість мінеральної води в пляшках
Дослідження основних вимог до якості мінеральної води. Класифiкацiя мінеральних вод, їх значення. Показники якості фасованої води. Методи контролю яко...

Дослідження динаміки зміни якості води у озері Басів Кут
Стан забруднення атмосферного повітря у Рівненський області. Оцінка екологічного стану озера Басів Кут. Вимоги до якості води і методи гідрохімічних д...

Товарознавча характеристика та уцінка якості сиру
Дослідження особливостей технології виробництва та якості сира "Російський". Вміст незамінних амінокислот в Костромському сирі. Характеристика сировин...