Студенческий сайт КФУ - ex ТНУ » Учебный раздел » Учебные файлы »Химия

Вітаміни групи В

Тип: реферат
Категория: Химия
Скачать
Купить
ЗМІСТВступ........................................................................................................................3
  • Загальна характеристика вітамінів, їх класифікація................................4
  • Вітаміни групи В...........................................................................................6
  • Фізичні та хімічні властивості.........................................................................6
  • Джерела вітамінів групи В...............................................................................9
  • Дія вітамінів на організм людини.................................................................12
  • Показання до застосування............................................................................16
  • Значення вітамінів в забезпеченні нормальної життєдіяльності людини...................................................................................................................20
  • Література.........................................................................................................22ВступВперше з вітамінами зіткнувся російський вчений Лунін. Він провів експеримент із мишами, розділивши їх на 2 групи. Одну групу він годував натуральним незбираним молоком, а іншу тримав на штучній дієті, що складається з білка-казеїну, цукру, жиру, мінеральних солей і води.Через 3 міс. миші другої групи загинули, а першої залишилися здоровими. Цей досвід показав, що крім живильних речовин для нормальної життєдіяльності організму необхідні ще якісь фактори.Трохи пізніше голландський учений Эйкман - лікар, що працював на острові Ява звернув увагу на те, що серед населення, яке харчувалося полірованим очищеним рисом хворіло на захворювання зв'язаним із поразкою нервової системи - поліневрит. Ці ж випадки були відзначені у в'язниці, серед ув'язнених. Це захворювання було названо Бери-Бери. У 1911 році поляк Казимир Функ виділив зі лушпиння рису речовину, яка попереджала захворювання Бери-Бери. Ця речовина містила аміногрупу і він назвав її вітаміном (віта - життя, амін - амін, тобто життєвий амін) До теперішнього часу відомо більш 30 вітамінів. Деякі з них не містять аміногрупу, але за традицією вони теж називаються вітамінами.1. Загальна характеристика вітамінів, їх класифікаціяВітаміни - це низькомолекулярні біологічні активні речовини, що забезпечують нормальний перебіг біохімічних і фізіологічних процесів в організмі. Вони є необхідними складовими їжі і впливають на обмін речовин у дуже малих кількостях. Добова потреба у вітамінах виміряється в міліграмах, мікрограмах. Деякі вітаміни можуть взагалі не синтезуватися в організмі, чи синтезуватися в недостатніх кількостях і повинні надходити ззовні (добова потреба холіну - 1 г/доб, добова потреба в поліненасичених вищих жирних кислотах 1 г/доб) Вітаміни містяться в продуктах рослинного й тваринного походження, тому важливо знати вміст вітамінів у продукті. З харчових продуктів вітаміни виділяють використовуючи полярні та неполярні розчинники. Для кількісного визначення використовують флюорометричні, спектрометричні, титрометричні, фотоколориметричні методи. Для поділу вітамінів використовують хроматографічні методи.Усі вітаміни різноманітні за хімічною будовою і властивостями. Їх розділяють на дві групи за розчинністю:водорозчинні вітаміни: С, група В, та ін. жиророзчинні: А, Д, Е, К. Вітаміни або називають латинськими буквами (А,В,С,D) або хімічною назвою за авітамінозом, який притаманний даному вітаміну.Провітаміни - речовини, що за певних умов переходять у вітаміни (каротин, наприклад, переходить у вітамін А).В цей час вітаміни можна охарактеризувати як низькомолекулярні органічні сполуки, які, будучи необхідною складовою частиною їжі, присутні в ній в надзвичайно малих кількостях в порівнянні з основними її компонентами.ВІТАМІНИ необхідний елемент їжі для людини і ряду живих організмів тому, що вони не синтезуються або деякі з них синтезуються в недостатній кількості даним організмом. Вітаміни - це речовини, що забезпечують нормальний перебіг біохімічних і фізіологічних процесів в організмі. Вони можуть бути віднесені до групи біологічно активнихсполук, що впливають на обмін речовин в нікчемних концетраціях.Вітаміни поділяють на дві великі групи:вітаміни, розчинні в жирах та розчинні у воді. Кожна з цих груп містить велику кількість різних вітамінів, які звичайно позначають буквами латинського алфавіту. Потрібно звернути увагу, що порядок цих букв не відповідає їх звичайному розташуванню в алфавіті і не цілком відповідає історичній послідовності відкриття вітамінів.У класифікації вітамінів вказані найбільш характерні біологічні властивості даного вітаміну його здатність запобігати розвитку того або іншого захворювання. Звичайно назві захворювання передує префікс "анти", вказує на те, що даний вітамін попереджає або усуває це захворювання.
  • ВІТАМІНИ, РОЗЧИННІ В ЖИРАХ.
  • Вітамін А (антиксерофталічний).Вітамін D (антирахітичний).Вітамін Е (вітамін розмноження).Вітамін K (антигеморагічний)
  • ВІТАМІНИ, РОЗЧИННІ В ВОДІ.
  • Вітамін В1 (антиневритний).Вітамін В2 (рибофлавін).Вітамін PP (антипеллагричний).Вітамін В6 (антидермітний).Пантотен (антидерматитний чинник).
    Другие файлы:

    Вітаміни
    До жиророзчинних вітамінів ставляться вітаміни групи А, групи D, групи Е, групи К, групи F. Основне значення жиророзчинних вітамінів полягає в їхній п...

    Хімічний склад і харчова цінність продуктів
    В овочах містяться майже всі відомі вітаміни. Овочі – основний постачальник вітаміну С (аскорбінової кислоти), коратину (провітаміну А) і вітамінів Р,...

    Взаємодія людини і групи в організації
    Сутність, специфічні особливості та характерна структура групи. Причини формування формальних і неформальних груп. Чинники, що впливають на функціонув...

    Аналіз взаємозв'язку між згуртованістю групи і ефективністю групової діяльності
    Поняття та соціально-психологічний клімат групи та причини виникнення групового конфлікту. Чинники, що впливають на продуктивність діяльності групи. Х...

    Витамины: строение, свойства, использование, значение для растений
    Вітаміни (від лат. Vita- життя) – низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, які виконують важливі біохімічні і фізіологічні функції...