Калина 3
КалинаКалина звичайна представляє собою гіллястий чи чагарник невелике деревцо із сіруватою корою стовбурів і галузей, часто покритої тріщинами. Трьох- п'ят-лопатеві листи з великими зубцями розташовані на галузях супротивно один одному. Зверху вони темно-зелені, знизу більш світлі й опушені. Білі квітки зібрані на верхівках галузей у плоскі зонтиковидные суцвіття з 6—8 променями Суцвіття досить великі, шириною 5—10 сантиметрів, і дуже декоративні. Крайові квітки в суцвітті мають білий колесовидный віночок і звичайно марні; квітки, розташовані у внутрішній частині суцвіття, обоеполые, білі чи розоватые, мають колокольчатую форму. Саме вони і дають плоди — яскраво-червоні, соковиті кістянки кулястої форми 8—10 міліметрів у діаметрі.Цвіте калина в травні — червні, плодоносить у серпні — вересні.А по долинах рік вона зустрічається й у лісостепу. Вогкуваті узлісся лісу, галявини, вирубки, берега рік, озер і болот-улюблена Її місця обитания цієї рослиниКрислаті широколиственные кущі калини часто можна зустріти в садах і городах. А один з її видів, відомий садівникам за назвою «буль-де-неж», чи «сніжна куля», відноситься до числа кращих декоративних чагарникових порід.Плоди калини досить гіркі на смак, але, будучи замороженими, утрачають значну частину гіркоти і стають ласим видобутком птахів Особливо гарні пироги і пиріжки з калиною і томлена в духовці калинова каша з медом. Ягоди калини — дієтичний продукт, вони містять вітамін З, цукри, органічні кислоти, дубильні й інші корисні речовини. Установлено, що плоди калини стимулюють діяльність серця і збільшують діурез.Однак у медичній практиці застосовується головним чином кора, що має складний хімічний склад. Вона містить смоли, дубильні речовини, органічні кислоти, гликозид вибурнин і інші речовини. Вибурнин має здатність підсилювати тонус мускулатури матки і робить також судинозвужувальна дія.Препарати кори калини звичайної застосовують як кровоспинний засіб у післяпологовий період, а також при маткових кровотечах. А ягоди використовують як общеукрепля-ющее і легеня сечогінний засіб.Кору калини заготовлюють рано навесні (у квітні-травні) у період сокодви-жения з бічних галузей. Для цього галузі зрізують і на корі роблять кільцеві надрізи через 20—25 сантиметрів. Кільцеві надрізи з'єднують подовжніми, після чого кора легко знімається. Зняті шматки кори розкладають у тіні в один шар так, щоб вони не попадали один в іншій.Плоди калини збирають у період повної зрілості в суху погоду, зрізуючи кисті разом із плодоніжками. Сушити їх можна на повітрі під навісом, на горищах, балконах, підвішуючи зв'язування кистей, а також у духовці при температурі не більш 60—80 градусів.У медичній практиці використовують відвар кори калини, а випуска також медичною промисловістю рідкий екстракт кори. Для готування відвару одну столову ложку ви сушеної і здрібненої кори заливають склянкою окропу і кип'ятять 30 хвилин і відразу проціджують. Приймають по 1 столовій ложці 3—4 рази в день.З ягід готують настій. Для цього сухі ягоди калини розтирають у ступці й одну їдальню ложку сировини заливають склянкою кипятку. Наполягають 4 години. Коштуй випивають по призначенню лікаря протягом дня.ТисячолистикУздовж доріг, по сухих лугах і узліссям лісу майже по всій території нашої країни можна зустріти деревій звичайний. Це багаторічна трав'яниста рослина з довгим повзучим кореневищем, від якого відходять прямі стебла з розетками прикореневих листів. Стебло на вершині несе суцвіття-щиток із дрібними квітковими кошиками. Кож...