Студенческий сайт КФУ - ex ТНУ » Учебный раздел » Учебные файлы »Сельское, лесное хозяйство и землепользование

Розробка і обґрунтування заходів щодо підвищення економічної ефективності вирощування і реалізації ріпаку ярого

Тип: курсовая работа
Категория: Сельское, лесное хозяйство и землепользование
Скачать
Купить
Система показників ефективності виробництва сільськогосподарської продукції. Фактори впливу на підвищення ефективності вирощування і реалізації ріпаку. Посівна площа, технологічні вимоги до вирощування та рівень урожайності ріпаку в господарстві.
Краткое сожержание материала:

Размещено на

Размещено на

ЗМІСТ

ВСТУП

1. Теоретичні основи ефективності виробництва сільськогосподарської продукції

1.1 Сутність і поняття економічної ефективності виробництва

1.2 Система показників ефективності виробництва сільськогосподарської продукції, у т.ч. ріпаку

1.3 Фактори впливу на підвищення ефективності вирощування і реалізації ріпаку

2. Сучасний стан економічної ефективності вирощування та реалізації ріпаку в ТОВ АФ «Хоружівка»

2.1 Коротка організаційно-економічна характеристика підприємства

2.2 Посівна площа, технологічні вимоги до вирощування, рівень урожайності ріпаку

2.3 Основні економічні показники ефективності виробництва ріпаку

3. Основні напрями підвищення економічної ефективності вирощування ріпаку ярого в господарстві (на 2012 рік)

3.1 Визначення економічних показників планування виробничих можливостей підприємства

3.2 Обґрунтування урожайності та посівної площі ріпаку ярого

ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ

ВСТУП

Актуальність теми. Білково - олійні культури відіграють стратегічну роль у формуванні світових і вітчизняних продовольчих та кормових ресурсів. Їх насіння - унікальна сировина для отримання харчових і технічних олій, дешевих кормів з високими біологічними властивостями та значним вмістом біологічно активних речовин. Світове виробництво олійних культур досягло 250 млн. тонн, і зросло проти 1975 року більше ніж у 2,5 рази[4]

В Україні під вирощування ріпаку використовується лише 0,03 %ріллі. На світовому ж ринку ріпак та соя є пріоритетними культурами. Для порівняння: у Німеччині площі під ріпаком сягнули 1,3 млн. га, а урожайність - понад 30 ц / га. З огляду на те, що Україна має сприятливі ґрунтово-кліматичні умови для вирощування ріпаку , нарощування обсягів виробництва ріпакового насіння є актуальним як у світі, так і в Україні[5].

Ріпак - універсальна агроекологічна культура, яка є відмінним джерелом зелених кормів, сприятливо впливає на грунт, є прекрасним попередником для озимих зернових. Необхідність розвитку ринку ріпаку та продукції його переробки обумовлено рядом факторів. По-перше, ріпакова олія є однією з найдешевших рослинних олій і знаходить використання в багатьох галузях економіки. По-друге, ріпакова олія, завдяки її біологічним властивостям, є бажаним компонентом щоденного раціону харчування людини. По-третє, ріпак у недалекому майбутньому може стати одним з основних альтернативних джерел енергії.[4]

Мета і задачі дослідження. Метою курсової роботи є розробка і обґрунтування заходів щодо підвищення економічної ефективності вирощування і реалізації ріпаку ярого в досліджуваному підприємстві. Для досягнення поставленої мети вирішені такі завдання:

- досліджено сучасний стан і перспективи розвитку ріпаківництва в Україні;

- проведено системний аналіз діяльності підприємства та стану галузі ріпаківництва в господарстві;

- розроблено пропозиції щодо підвищення урожайності ріпаку ярого в господарстві.

Об'єктом дослідження є ТОВ АФ “Хоружівка”, що знаходиться в с. Хоружівка Недригайлівського району Сумської області.

Матеріали дослідження. Джерелами даних для написання роботи були бухгалтерські звіти підприємства за 2008-2010 роки, форми № 21-заг, № 29-, 50-сг, № 9-6-сг, наукова спеціальна та додаткова література по темі дослідження, особисті спостереження автора.

Методи дослідження. Методичною основною дослідження є фундаментальні положення економічної теорії, наукові праці вчених економістів-аграрників. В ході проведення дослідження застосовувалися монографічний, розрахунково-конструктивний, економіко-математичний, економіко-статистичні методи, а також методика визначення точки беззбитковості виробництва продукції.

1. Теоретичні основи ефективності виробництва сільськогосподарської продукції

1.1 Сутність і поняття економічної ефективності виробництва

Економічна ефективність як категорія політичної економії відносно сільського господарства означає отримання максимального об'єму необхідної суспільству сільськогосподарської продукції з кожного гектару землі при найменших затратах суспільної праці на виробництво одиниці продукції.[1]

Збільшення ефективності с.-г. виробництва - одна з найважливіших економічних проблем.

Ефективність виробництва виявляється в кінцевих результатах. Вона є тією формою, де реалізується мета суспільного виробництва. Вона показує кінцевий корисний ефект від застосування засобів виробництва, живої праці, а також сукупних вкладень. Щоб краще зрозуміти це поняття, потрібно спочатку розібратися в таких поняттях, як ефект і економічна ефективність.

Ефект - це результат тих чи інших заходів, здійснюваних у сільськогосподарському виробництві. Він характеризується збільшенням урожайності сільськогосподарських культур, приростом продуктивності худоби і птиці.

Економічна ефективність виробництва визначається відношенням одержаних результатів до витрат засобів виробництва і живої праці.

Ефективність виробництва - це узагальнююча економічна категорія, якісна характеристика якої відображується у високій результативності використання живої і уречевленої праці в засобах виробництва нерозривно пов'язана з необхідністю повнішого задоволення матеріальних і духовних потреб населення. У зв'язку з цим підвищення ефективності суспільного виробництва є збільшення обсягів сукупного продукту та національного доходу для задоволення потреб безпосередніх виробників і суспільства в цілому при найменших сукупних витратах на одиницю продукції.[19]

Економічна ефективність галузі сільського господарства має певні особливості.

Для досягнення високоефективного господарювання особливе значення має земля, тобто вона виступає в ролі головного засобу виробництва, а в тваринництві - продуктивна худоба. Тому оцінка корисного ефекту в сільськогосподарському виробництві завжди стосується земельної площі або поголів'я продуктивної худоби і співвідноситься з ними. [1]

Економічна ефективність сільськогосподарського виробництва означає одержання максимальної кількості продукції з одного гектара земельної площі, від однієї голови худоби при найменших затратах праці і коштів на виробництво одиниці продукції. Ефективність сільського господарства включає не тільки співвідношення результатів і витрат виробництва, в ній відбиваються також якість продукції і її здатність задовольнити ті потреби споживача, які є найбільш характерними. Але при підвищенні якості сільськогосподарської продукції виникає потреба у додаткових затратах живої і уречевленої праці та грошових коштах.

Сільське господарство має значний обсяг діючих виробничих фондів. Тому поліпшення використання їх є одним з найважливіших завдань. І завдяки правильному використанню виробничих фондів буде підвищуватися ефективність сільськогосподарського виробництва. Суть її підвищення полягає в тому, щоб на кожну одиницю витрат (матеріальних, трудових і фінансових) досягти істотного збільшення обсягу виробництва продукції, необхідної для задоволення матеріальних і духовних потреб суспільства. [19]

Економічну ефективність виробництва оцінюють за допомогою критерію, який зумовлюються дією економічних законів і характеризує ефективність з якісного боку. Це властивість і якість ефективності, що є основним принципом оцінки. Вихідним критерієм народногосподарської ефективності виробництва є обсяг національного доходу з розрахунку на душу населення при найменших затратах живої і уречевленої праці. Критерієм економічної ефективності с.-г. виробництва є збільшення маси чистої продукції при найменших затратах праці на її одиницю.

Підвищення економічної ефективності сільського господарства сприяє збільшенню доходів підприємств, що є основою розширення і вдосконалення виробництва, підвищення оплати праці і поліпшення культурно-побутових умов працівників цієї галузі. [1]

1.2 Система показників ефективності виробництва сільськогосподарської продукції, у т.ч. ріпаку

В ефективності виробництва відображується вплив комплексу взаємопов'язаних факторів, які формують її рівень і визначають тенденції розвитку. Система показників економічної ефективності дозволяє провести комплексний аналіз та зробити висновки про основні напрямки підвищення економічної ефективності сільськогосподарського виробництва. Аналіз ефективності виробництва повинен проводитися з урахуванням кліматичних умов за тривалий час, тобто за декілька років.

Система показників виробництва продукції (насіння ріпаку) на підприємстві включає такі показники як : урожайність, затрати праці на одиницю продукції, рівень товарності, рівень рентабельності виробництва, рівень рентабельності продажу, собівартість виробництва одиниці продукції, ціна одиниці продукції, прибуток на одиницю продукції та на 1га посіву культури.[10]

Урожайність -дає змогу оцінити ефективність виробництва насіння ріпаку. Вона впливає на валовий збір продукції рослинництва. Урожайність визначається кількістю зібраних центнерів певної продукції з 1 га площі посіву і свідчить про ефективність використання з...

Другие файлы:

Підвищення економічної ефективності вирощування і реалізації ріпаку ярого в ТОВ АФ "Хоружівка"
Сутність і показники економічної ефективності виробництва сільськогосподарської продукції. Структура земельного фонду підприємства, технологічні вимог...

Економічна ефективність вирощування і реалізації ріпаку ярого у ТОВ Агрофірма "Зоря"
Характеристика ТОВ Агрофірма "Зоря", Катеринопільського району, Черкаської області. Аналіз факторів, що формують урожайність культури. Підрахунок резе...

Підвищення ефективності функціонування транспортної мережі
Розрахунок матриці найкоротших відстаней та кореспонденцій. Прогноз фактичних характеристик та ефективності функціонування транспортної мережі, розроб...

Аналіз валового збору та економічної ефективності виробництва ріпаку у південному регіоні України
Грунтово-кліматичні умови, що відповідають біологічним вимогам рослин ріпаку; сприятливі для нормального росту та розвитку озимого і ярого сортів. Еко...

Фінансовий аналіз ефективності виробництва (на прикладі ВТП "Вода")
Показники фінансово-економічних результатів діяльності підприємства, напрямки реалізації внутрішніх і зовнішніх факторів підвищення прибутковості виро...