Економічна ефективність свинарства і шляхи її підвищення
Краткое сожержание материала:
Размещено на
ВСТУП
У розв'язанні проблем збільшення виробництва м'яса надзвичайно значення має свинарство. Основною продукцією свинарства м'ясо і сало. Свинина використовується у свіжому вигляді як висококалорійний продукт харчування населення, а також як сировина для виробництва бекону, шинки, ковбас, сосисок і різних консервів. Шкури, щетину та інші відходи від забою свиней використовують як сировину для легкої промисловості. Вихід м'яса і сала при забої свиней досить високий і становить 70-80% живої маси.
У м'ясному балансі України свинина займає друге місце після яловичини (близько 34%), а у світовому виробництві м'яса частка її становить майже 40%. В більшості країн Європи питома вага свинини досягає 50%, а в Данії, Угорщині та Китаї - 80%., що свідчить про важливу роль свинарства в організації раціонального харчування населення.
Такі біологічні особливості свиней, як висока плодючість, короткий ембріональний період розвитку, скороспілість, всеїдність, добра окупність кормів, зумовлюють значні економічні переваги свинарства. Свинні здатні народжувати 10-12 поросят за опорос, досягати живої маси 100 кг за шість- сім місяців з витратою на 1кг приросту до 4кг корму. Від свиноматки можна одержати за рік 2,0-2,5 т свинини забійною масою до 70% живої маси.
За період з 1990р. по 2012 р. поголів'я свиней у всіх категоріях господарств зменшилося в 2,6 рази, а в сільськогосподарських підприємствах 3,9 рази. Відповідно зменшилися і обсяги виробництва свинини (в забійній вазі) за відповідний період в усіх категоріях господарств 2,2 рази, як наслідок виробництво свинини на 100 га ріллі зменшилося на 24,9ц, або в 2,1 рази, а на одну особу населення на 15,0 кг, або практично в 2 рази (табл 1.)[16, с. 291]
Таблиця 1.
Розвиток свинарства в Україні (всі категорії господарств)
Рік |
Поголів'я свиней |
Виробництво свинини (в забійній масі) |
||||
усього, млн гол. |
В т.ч. в с.-г. підприємствах |
усього, тис. т |
на 100 га ріллі, ц |
на одну особу населення, кг |
||
1990 |
19,4 |
14,1 |
1576 |
47,2 |
30,4 |
|
2000 |
7,7 |
2,4 |
676 |
21,5 |
13,8 |
|
2005 |
7,1 |
2,6 |
494 |
16,0 |
10,5 |
|
2006 |
8Д |
3,3 |
526 |
17,1 |
11,3 |
|
2007 |
7,0 |
2,9 |
635 |
20,5 |
13,6 |
|
2008 |
6,5 |
2,7 |
590 |
18,8 |
12,8 |
|
2009 |
7,6 |
3,3 |
526 |
16,8 |
11,5 |
|
2010 |
7,9 |
3,7 |
631 |
20,1 |
13,8 |
|
2011 |
7,4 |
3,3 |
704,4 |
22,5 |
15,4 |
|
2012 |
7,6 |
3,6 |
700,8 |
22,3 |
15,4 |
Забезпечення населення продовольством безпосередньо залежить від рівня виробництва продуктів харчування, особливо тваринного походження. Якщо в 1990 р. з розрахунку на одну особу населення в Україні було вироблено свинини 30,4 кг, то в 2012 р. - тільки 15,4 кг, або практично в 2 рази менше.
Загалом кризовий стан галузі спричинений низкою чинників: значна частина господарств різко зменшили, а окремі навіть припинили виробництво свинини. При цьому на частку господарств населення У загальному виробництві та реалізації свинини в забійній масі припадає майже 60%. Сталося це, головним чином, не тому, що в них значно збільшилося виробництво цієї продукції, а у зв'язку з стрімким скороченням поголів'я і зниженням у 1,5-2 рази продуктивності свиней у сільськогосподарських підприємствах. Практично фермерські господарства також не займаються виробництвом свинини.
Виходячи з науково-обгрунтованих норм харчування рівень споживання м'яса на одну особу населення має становити 80 кг, у тому числі 32 кг свинини. Для цього необхідно утримувати в усіх категоріях господарств 1млн основних і 1,5 млн свиноматок, що перевіряються, одержувати від кожної з них у середньому за рік відповідно 14,4 та 7 поросят, вирощувати та відгодовувати молодняк до 100-110 кг, одержувати 400-500 г середньодобових приростів. Завдяки інтенсивному використанню поголів'я, поліпшенню кормової бази й удосконаленню технологічних процесів можна збільшити виробництво свинини в країні до 2,2-2,3 млн т у забійній масі.
Розміщення свинарства на території України не має регіональних обмежень і орієнтоване лише на джерела формування кормових ресурсів. Найбільше свиней утримують у господарствах Донецької, Київської, Дніпропетровської, Черкаської, Полтавської, Одеської, Вінницької Запорізької областей. Рівень розвитку свинарства у регіонах характеризується також щільністю поголів'я з розрахунку на 100 га ріллі. У 2012 р. щільність поголів'я свиней у сільськогосподарських підприємствах країни становила - 22 голови.
У господарствах України активно займаються поліпшенням породного складу свиней. Нині в Україні займаються розведенням та селекцією 15-ти порід й спеціалізованих типів свиней різного напряму продуктивності. Серед них найчисельнішою є велика біла. В господарствах розводять свиней таких порід як українська степова ряба, велика чорна та ін.
Сільськогосподарські підприємства значно відрізняються за рівнем економічної ефективності виробництва свинини. У більшості господарств свинарство ведеться при низькому рівні інтенсивності. В результаті продуктивність свиней і ефективність використання кормів залишаються низькими. В сільськогосподарських підприємствах у 2012р. середньодобовий приріст молодняку свиней збільшився до 448 г, на 1 ц приросту живої маси витрачають 5,4 ц корм, од., а на одну основну свиноматку було одержано в середньому близько 11,4 поросят.
Таблиця 2.
Економічна ефективність виробництва свинини в сільськогосподарських підприємствах України
Показник |
2005 р. |
2010р. |
2011р. |
2012р. |
|
Середньодобовий приріст молодняку свиней,г |
281 |
375 |
414 |
448 |
|
Середня жива маса 1 голови проданої переробним підприємствам, кг |
112 |
109 |
108 |
108 |
|
Затрати праці на 1ц приросту свиней, люд.- год. |
47,4 |
32,5 |
30,1 |
29,5 |
|
Витрати кормів на 1ц приросту свиней, ц корм. од. |
9,0 |
5,9 |
5,3 |
5,4 |
|
Собівартість 1ц живої маси свиней, грн |
819,35 |
1323,7 |
1417,6 |
1562,6 |
|
Ціна реалізації 1 ц живої маси, грн |
941,43 |
12223 |
1364,8 |
1594,...
Другие файлы:
Економічна ефективність використання трудових ресурсів і шляхи її підвищення Економічна ефективність використання виробничих фондів підприємства та шляхи її підвищення (на прикладі ПСП "Дружба") Економічна ефективність виробництва сої і шляхи її підвищення Економічна ефективність виробництва зерна та шляхи її підвищення у приватному сількогосподарському підприємстві Економічна ефективність виробництва зерна та шляхи її підвищення у приватному сількогосподарсько |