Студенческий сайт КФУ - ex ТНУ » Учебный раздел » Учебные файлы »Сельское, лесное хозяйство и землепользование

Економічна ефективність свинарства і шляхи її підвищення

Тип: курсовая работа
Категория: Сельское, лесное хозяйство и землепользование
Скачать
Купить
Суть економічної ефективності сільськогосподарського виробництва. Показники економічної ефективності виробництва свинини і методика їх визначення. Виробничі ресурси господарства та їх використання. Обґрунтування рівня беззбитковості свинарства.
Краткое сожержание материала:

Размещено на

ВСТУП

У розв'язанні проблем збільшення виробництва м'яса надзвичайно значення має свинарство. Основною продукцією свинарства м'ясо і сало. Свинина використовується у свіжому вигляді як висококалорійний продукт харчування населення, а також як сировина для виробництва бекону, шинки, ковбас, сосисок і різних консервів. Шкури, щетину та інші відходи від забою свиней використовують як сировину для легкої промисловості. Вихід м'яса і сала при забої свиней досить високий і становить 70-80% живої маси.

У м'ясному балансі України свинина займає друге місце після яловичини (близько 34%), а у світовому виробництві м'яса частка її становить майже 40%. В більшості країн Європи питома вага свинини досягає 50%, а в Данії, Угорщині та Китаї - 80%., що свідчить про важливу роль свинарства в організації раціонального харчування населення.

Такі біологічні особливості свиней, як висока плодючість, короткий ембріональний період розвитку, скороспілість, всеїдність, добра окупність кормів, зумовлюють значні економічні переваги свинарства. Свинні здатні народжувати 10-12 поросят за опорос, досягати живої маси 100 кг за шість- сім місяців з витратою на 1кг приросту до 4кг корму. Від свиноматки можна одержати за рік 2,0-2,5 т свинини забійною масою до 70% живої маси.

За період з 1990р. по 2012 р. поголів'я свиней у всіх категоріях господарств зменшилося в 2,6 рази, а в сільськогосподарських підприємствах 3,9 рази. Відповідно зменшилися і обсяги виробництва свинини (в забійній вазі) за відповідний період в усіх категоріях господарств 2,2 рази, як наслідок виробництво свинини на 100 га ріллі зменшилося на 24,9ц, або в 2,1 рази, а на одну особу населення на 15,0 кг, або практично в 2 рази (табл 1.)[16, с. 291]

Таблиця 1.

Розвиток свинарства в Україні (всі категорії господарств)

Рік

Поголів'я свиней

Виробництво свинини

(в забійній масі)

усього,

млн гол.

В т.ч. в с.-г. підприємствах

усього,

тис. т

на 100 га

ріллі, ц

на одну особу населення, кг

1990

19,4

14,1

1576

47,2

30,4

2000

7,7

2,4

676

21,5

13,8

2005

7,1

2,6

494

16,0

10,5

2006

3,3

526

17,1

11,3

2007

7,0

2,9

635

20,5

13,6

2008

6,5

2,7

590

18,8

12,8

2009

7,6

3,3

526

16,8

11,5

2010

7,9

3,7

631

20,1

13,8

2011

7,4

3,3

704,4

22,5

15,4

2012

7,6

3,6

700,8

22,3

15,4

Забезпечення населення продовольством безпосередньо залежить від рівня виробництва продуктів харчування, особливо тваринного походження. Якщо в 1990 р. з розрахунку на одну особу населення в Україні було вироблено свинини 30,4 кг, то в 2012 р. - тільки 15,4 кг, або практично в 2 рази менше.

Загалом кризовий стан галузі спричинений низкою чинників: значна частина господарств різко зменшили, а окремі навіть припинили виробництво свинини. При цьому на частку господарств населення У загальному виробництві та реалізації свинини в забійній масі припадає майже 60%. Сталося це, головним чином, не тому, що в них значно збільшилося виробництво цієї продукції, а у зв'язку з стрімким скороченням поголів'я і зниженням у 1,5-2 рази продуктивності свиней у сільськогосподарських підприємствах. Практично фермерські господарства також не займаються виробництвом свинини.

Виходячи з науково-обгрунтованих норм харчування рівень споживання м'яса на одну особу населення має становити 80 кг, у тому числі 32 кг свинини. Для цього необхідно утримувати в усіх категоріях господарств 1млн основних і 1,5 млн свиноматок, що перевіряються, одержувати від кожної з них у середньому за рік відповідно 14,4 та 7 поросят, вирощувати та відгодовувати молодняк до 100-110 кг, одержувати 400-500 г середньодобових приростів. Завдяки інтенсивному використанню поголів'я, поліпшенню кормової бази й удосконаленню технологічних процесів можна збільшити виробництво свинини в країні до 2,2-2,3 млн т у забійній масі.

Розміщення свинарства на території України не має регіональних обмежень і орієнтоване лише на джерела формування кормових ресурсів. Найбільше свиней утримують у господарствах Донецької, Київської, Дніпропетровської, Черкаської, Полтавської, Одеської, Вінницької Запорізької областей. Рівень розвитку свинарства у регіонах характеризується також щільністю поголів'я з розрахунку на 100 га ріллі. У 2012 р. щільність поголів'я свиней у сільськогосподарських підприємствах країни становила - 22 голови.

У господарствах України активно займаються поліпшенням породного складу свиней. Нині в Україні займаються розведенням та селекцією 15-ти порід й спеціалізованих типів свиней різного напряму продуктивності. Серед них найчисельнішою є велика біла. В господарствах розводять свиней таких порід як українська степова ряба, велика чорна та ін.

Сільськогосподарські підприємства значно відрізняються за рівнем економічної ефективності виробництва свинини. У більшості господарств свинарство ведеться при низькому рівні інтенсивності. В результаті продуктивність свиней і ефективність використання кормів залишаються низькими. В сільськогосподарських підприємствах у 2012р. середньодобовий приріст молодняку свиней збільшився до 448 г, на 1 ц приросту живої маси витрачають 5,4 ц корм, од., а на одну основну свиноматку було одержано в середньому близько 11,4 поросят.

Таблиця 2.

Економічна ефективність виробництва свинини в сільськогосподарських підприємствах України

Показник

2005 р.

2010р.

2011р.

2012р.

Середньодобовий приріст молодняку свиней,г

281

375

414

448

Середня жива маса 1 голови проданої переробним підприємствам, кг

112

109

108

108

Затрати праці на 1ц приросту свиней, люд.- год.

47,4

32,5

30,1

29,5

Витрати кормів на 1ц приросту свиней, ц корм. од.

9,0

5,9

5,3

5,4

Собівартість 1ц живої маси свиней, грн

819,35

1323,7

1417,6

1562,6

Ціна реалізації 1 ц живої маси, грн

941,43

12223

1364,8

1594,...

Другие файлы:

Економічна ефективність використання трудових ресурсів і шляхи її підвищення
Поняття "трудові ресурси", їх структура. Фактори, що впливають на ефективність їх використання. Організаційно-економічна характеристика СТОВ "Ранок"....

Економічна ефективність використання виробничих фондів підприємства та шляхи її підвищення (на прикладі ПСП "Дружба")
Економічна сутність, класифікація та структура основних і оборотних фондів, джерела відтворення; рівень забезпеченості виробничими фондами на с/г виро...

Економічна ефективність виробництва сої і шляхи її підвищення
Комплексна механізація та вдосконалення технології виробництва сої на сільськогосподарському підприємстві "Надія" с. Перехрестівка Сумської області. Д...

Економічна ефективність виробництва зерна та шляхи її підвищення у приватному сількогосподарському підприємстві
Напрямки підвищення економічної ефективності зерновиробництва, показники та критерії її оцінювання. Виробничо-економічна характеристика господарства,...

Економічна ефективність виробництва зерна та шляхи її підвищення у приватному сількогосподарсько