Студенческий сайт КФУ - ex ТНУ » Учебный раздел » Учебные файлы »Экономика

Організація малого підприємства

Тип: контрольная работа
Категория: Экономика
Скачать
Купить
Підприємство у промисловій структурі держави. Класифікація виробничих процесів. Розрахунок кількості одиниць обладнання і працюючих. Графік роботи змінності. Середньорічна тривалість виробничого циклу. Складання калькуляції або кошторису на вид продукції.
Краткое сожержание материала:

Размещено на

Размещено на

Міністерство освіти і науки України

Національний технічний університет України

«Київський Політехнічний Інститут»

Кафедра економіки і підприємництва

Домашня контрольна робота

з курсу «Економіка і організація виробництва»

на тему «Організація малого підприємства»

Виконала

студентка ФБТ

гр. БЕ-01

Коваленко Л.А.

Перевірила: Петровська І.П.

Київ 2013г.

Вступ

Дана розрахунково-графічна робота представляє собою бізнес-план розроблений для організації малого підприємства з виробництва оливкової олії, що має назву «Olive oil».

Сіткове планування призначене для узгодження у часі ресурсів для виконання комплексу робіт. Основою сіткового планування є сітковий графік, що відображає комплекс робіт у їх послідовності, взаємозв'язку і з визначенням необхідних ресурсів. Основними поняттями є подія та робота.

робота

подія

Подія - момент часу початку або закінчення роботи.

Робота - операція або процес з використанням ресурсів.

номер події ранній термін здійснення події

резерв часу здійснення події пізній термін здійснення події

Група

Дата

Видачі завдання

Кінцевий термін здачі роботи на перевірку

Захист ДКР

БЕ-01

10.09.2013

26.11.2013

10.12.2013

Перелік робіт на виконання домашньої контрольної роботи:

1) видача завдання на ДКР (1 день);

2) вибір теми (3 дні);

3) розробка і розрахунок сіткової моделі виконання ДКР (4 дні);

4) опис підприємства (4 дні);

5) класифікація виробничих процесів підприємства на основні, допоміжні, бічні, підсобні (наведення переліку) (5 днів);

6) побудова графіку та розрахунок тривалості виробничого циклу при послідовному ВРПП (10 днів);

7) побудова графіку і розрахунок тривалості виробничого циклу пр. паралельному ВРПП (10 днів);

8) побудова графіку і розрахунок тривалості виробничого циклу при синхронізованому ВРПП (8 днів);

9) визначення оптимального ВРПП, побудова графіку та розрахунок тривалості виробничого циклу при оптимальному ВРПП, написання висновків щодо вибору ВРПП (9 днів);

10) визначення середньорічної тривалості виробничого циклу, річного випуску продукції для обраного ВРПП (10 днів);

11) розрахунок кількості обладнання, чисельності персоналу, явочну та за списком, побудова графіку роботи підприємства, графіку змінності (1 день);

12) визначення порядку технічного контролю на виробництві (12 днів);

13) розробка паспорту якості (5 днів);

14) складання калькуляції або кошторису на вид продукції (5 днів);

15) розрахунок техніко-економічних показників (7 днів);

16) здача ДКР на перевірку (14 днів);

17) захист ДКР (1 день).

Рис.1.1 Послідовність виконання завдань РГР

Рис.1.2 Сітковий графік виконання РГР

Тривалість виконання РГР за критичним шляхом:

Т=1+3+4+4+5+10+10+8+5+15+15=80 днів

1. Підприємство у промисловій структурі держави

В даній ДКР я розробила приватне підприємство під назвою «Olive oil», що належить до галузі легкої промисловості і спеціалізується на виробництві оливкової олії. Відповідно до КВЕД дане підприємство належить до секції С, код 15.41.2 «Виробництво неочищених рослинних олій».

Класифікаційні ознаки підприємства «Olive oil»:

1) за формою власності - приватне;

2) за формою організації - одноосібні володіння;

3) за масштабами виробництва - серійне;

4) за рівнем спеціалізації - вузькоспеціалізоване;

5) за розмірами - мале;

6) за сферою діяльності - виробниче;

7) згідно мети діяльності - комерційне;

8) згідно належності капіталу і контролю - національне;

9) згідно галузевої і предметної спеціалізації - промислове;

10) згідно технологічної цілісності і ступеню підпорядкування - головне.

Мета діяльності даного підприємства - задоволення потреб споживача у використанні оливкової олії і, як наслідок, отримання прибутку.

Основні завдання, що вирішує підприємство «Olive oil»:

· виробництво оливкової олії для застосування у харчовій, косметичній та медичній галузях;

· використання відходів виробництва, як паливо (сухий жом) або для годівлі тварин на фермах (листя оливкових дерев).

2. Технологічна підготовка виробництва

2.1 Класифікація виробничих процесів підприємства

Основні процеси - це процеси, що перетворюють сировину і матеріали в готову продукцію, яка визначає профіль та спеціалізацію підприємства.

До основних процесів при виробництві оливкової олії першого віджиму відносять:

· завантаження оливок у бункери;

· обдування оливок спеціальними машинами, щоб прибрати зайве листя та гілки;

· промивання оливок питною водою тричі;

· дроблення оливок разом з кісточками на дробарках з нержавіючої сталі до отримання стану пасти;

· малаксація (розм'якщення) отриманої пасти в сталевому резервуарі з мішалкою та підігрівом;

· пресування подрібненої сировини на гідравлічних пресах - перший холодний віджим;

· відділення м'якоті та кісточок оливок від оливкового соку в два етапи (вода - водянисті тверді речовини) за допомогою центрифугування;

· відстоювання (освітлення) оливкового соку у великих ємностях (цистернах) і отримання чистої оливкової олії;

· пакування оливкової олії в скляні пляшки на 1000 мл і наклеювання етикетки виробника.

Допоміжні процеси - це процеси, які не мають безпосереднього відношення до виробництва, але створюють умови (з технічного, енергетичного, інструментального обслуговування) для нормального і безперервного перебігу технологічного процесу.

До таких процесів на даному підприємстві відносять:

· прийом та складування сировини;

· підготовка і налаштування обладнання;

· транспортування сировини від постачальника до місця локалізації підприємства «Olive oil»;

· транспортування упакованої продукції до замовника (споживача).

Підсобні процеси - це процеси, що створюють умови для успішного виконання основних та допоміжних виробничих процесів, а також забезпечують виготовлення продукції, без якої неможливий випуск основної.

Такі процеси включають:

· аналіз якості та кількості сировини (кислотність, пероксиди, продуктивність);

· виготовлення упаковки та етикетки виробника.

Бічні процеси - це процеси утилізації та переробки відходів виробництва на підприємстві.

До таких процесів відносяться:

· складування та транспортування відпрацьованого жому оливок на спеціальний завод для вижимки олії з нього та виробництва сухого жому (використовується як паливо);

· збір листя і гілок після продування та транспортування до ферм, де вони використовуються для годування тварин.

2.2 Визначення оптимального виду руху предметів праці

Визначення оптимального виду руху предметів праці необхідне для встановлення найбільш вигідної тривалості виробничого циклу.

Виробничий цикл - це період часу від початку завантаження сировини у виробництво до закінчення процесу виготовлення продукції.

калькуляція середньорічний цикл виробничий

Таблиця 2.1. Стадії технологічного циклу і їх тривалість, що розрахована для виробництва 1 ящика (10 пляшок = 1 л) оливкової олії

...
Другие файлы:

Основи економіки підприємства малого бізнесу
Малий бізнес і його роль у ринковій економіці. Характеристика підприємства малого бізнесу згідно із Законом України "Про підприємства". Особливості ма...

Фінансовий менеджмент в малому бізнесі
Оптимальний варіант пропозиції щодо формування фінансової стратегії малого підприємства. Баланс малого підприємства. Фінансова стійкість підприємства....

Загальна характеристика господарської діяльності приватного підприємства "ТК Домострой"
Організація фінансової роботи на підприємстві. Грошові надходження і організація розрахунків. Оборотні кошти і активи підприємства. Формування і розпо...

Аналіз діяльності ВАТ "Київський маргариновий завод"
Загальна характеристика підприємства та організація його діяльності. Правові основи створення та забезпечення діяльності підприємства. Структура управ...

Малий бізнес - основа розвитку економіки в ринкових умовах
Поняття ринкової економіки та місце малого бізнесу в ній. Аналіз малого бізнесу в Україні. Значення діяльності малого підприємства в ринкових умовах н...

№ п/п

Операція

Тривалість, хв

1

Завантаження оливок у бункери

0,25

2

Обдування оливок спеціальними машинами, щоб прибрати зайве листя та гілки

0,75

3

Промивання оливок питною водою тричі