Технологія виробництва та її вплив на довкілля
Краткое сожержание материала:
Размещено на
Размещено на
Вступ
Актуальність теми. Харчова промисловість - одна з провідних структуроформуючих галузей не лише агропромислового й промислового комплексів, а й усього народного господарства України. Харчова та переробна промисловість, як і багато інших галузей народного господарства, є джерелом негативного впливу на навколишнє середовище. Останнім часом розвиток харчової промисловості в Україні характеризується різким зниженням технологічного рівня виробництва, спрацюванням знарядь праці, скороченням обсягів і асортименту продукції, погіршенням її якості, затуханням інвестиційного та інноваційного процесів, витісненням вітчизняних харчових продуктів з внутрішнього й зовнішнього ринків продовольчих товарів, зменшенням обсягів надходження до бюджету та валютних надходжень у країну від експортних операцій галузі тощо. Поруч із вище перерахованими проблемами харчової промисловості важливе місце займає екологічна проблема. Ця проблема має дві сторони:
ь по-перше підприємства харчової промисловості утворюють складну екологічну ситуацію, тому що вони мають низькі ступені захисту, переробки, очистки стічних вод, шкідливих викидів у повітря (харчова промисловість потребує великої кількості тепла для переробки);
ь з другого боку від харчової промисловості чекають високоякісних екологічно чистих продуктів, для виготовлення яких потрібна екологічно чиста сировина - що є великою проблемою для вітчизняного сільськогосподарського виробництва.
Тож виходить, що по-перше підприємства створюють важку екологічну ситуацію викидами шкідливих речовин у повітря. Забруднена шкідливими речовинами вода потрапляє на поля, використовується для зрошення, після чого розчинені у ній речовини нагромаджуються у ґрунті. Тому необхідне створення досконалих систем екологічного захисту є не тільки екологічною, але й економічною необхідністю бо без створення надійних систем захисту виробництва продуктів харчової промисловості неможливе вирощування екологічно чистої сировини для виробництва цих же продуктів.
Об'єкт дослідження - формування знань та практичних навичок з екологічних аспектів господарської діяльності, закріплення набутого досвіду для прийняття самостійних рішень під час конкретної роботи.
Суб'єкт дослідження - ДП «Ружин-молоко».
Предмет дослідження - визначення та оцінка основних параметрів техногенного впливу на довкілля об'єкта господарської діяльності. Відходи та їх утилізація. Викиди та скиди деяких забруднюючих речовин в об'єкти довкілля.
1. Об'єкт досліджування
1.1 Найменування ОГД, місцезнаходження, історія його створення
Найменування ОГД
Дочірнє підприємство «Ружин - молоко», код за ЄДПРОУ - 31826107
Місцезнаходження
13600, житомирська область, смт. Ружин, вул. Леніна, 68.
Історія його створення
Ружинський маслозавод був заснований навесні 1936 року для переробки молока, яке надходило з сепараторних пунктів сіл Вчорайшенського і Ружин-ського районів. В той час виробництво масла було механізоване - його виготов - ляли за допомогою дизельного локомобіля потужністю в 28 кінських сил.
Після звільнення Ружинщини від фашистського ярма постала гостра проблема ремонту заводського обладнання і відновлення роботи підприємства. Спочатку доводилося працювати вручну, а вже в лютому 1949 року на заводі знову перейшли до механізованого виготовлення продукції досить широкого асортименту. Виготовляли масло «Вершкове», «Екстра», морозиво, сир жирний, бринзу, казеїн. Все це можна було придбати в заводському магазині.
У 40-60 роках значно зміцнилася матеріально-технічна база заводу. Так було оновлено устаткування з виготовлення морозива, встановлена потокова лінія, запрацювала атомна електростанція та в 1958 році підприємство отримало перший молоковоз.
У 1966 році завод почав виготовляти твердий сир. Уже через три роки вступив в дію новий підвальний цех для його виготовлення. У 1969 році на підприємстві виготовлялося вісімнадцять найменувань продукції, серед яких сири трьох сортів - «Костромський», «Голландський», «Російський», масло «Вершкове» і «Вологодське», сметана, кефір, морозиво тощо.
Неодноразово маслозавод отримував різноманітні грамоти та нагороди.
Так в 1953 році був нагороджений Перехідним Червоним Прапором тресту «Маслосирпром», у 1969 році продукція Ружинського заводу зайняла четверте місце на виставці в Москві, за результатами Всесоюзного конкурсу якості масла у 1973 році підприємство було нагороджене дипломом третього ступеня Міністерства м'ясної і молочної промисловості, а в 1977 році - завод отримав перше місце у соціалістичному змаганні, яке тоді проводилося між підприємствами молочної промисловості Житомирської області.
Та не відстає від своїх попередників і теперішній колектив ДП «Ружин-молоко», який неодноразово нагороджувався грамотами та подяками районної державної адміністрації, районної ради, обласної державної адміністрації тощо. А нещодавно дочірнє підприємство «Ружин-молоко» стало переможцем регіонального етапу Всеукраїнського конкурсу якості продукції «100 кращих товарів України» 2010 року у номінації «Продовольчі товари» за масло солодко-вершкове селянське «Ружинське» та посіло ІІ місце у щорічному конкурсі «Кращий підприємець року» у номінації «Виробник найякіснішої продукції». Першочерговим завданням підприємства є виготовлення якісної продукції, просування на ринок якісних молочних продуктів, турбота про їх правильне зберігання та доставку. ДП «Ружин-молоко» має репутацію надійної високопрофесійної компанії у своїй галузі, яка піклується про споживачів, партнерів та співробітників підприємства. Постійне покращення технологій та матеріально-технічної бази на підприємстві дає можливість надавати споживачам тільки якісну та натуральну молочну продукцію. Оскільки якість, як вважають на підприємстві, - це в першу чергу повага до свого потенційного покупця.
За вісім місяців нинішнього року підприємство виготовило продукції на 54 млн 633 тис. грн, відповідно до минулого року, ця сума збільшилася на 52%. Якщо проаналізувати випуск продукції за асортиментом, то вершкового масла виготовили 132 тонни (в минулому році - 93 тонни), спредів і сумішей - 1367 тонн, сухого знежиреного молока - 1032 тонни (в 2009 році - 856 тонн).
Нещодавно на підприємстві почали виготовлення нових видів продукції: сметани фасованої 20% жирності (виготовлено 15 тонн з початку року), консервів молочних (в різних упаковках) - 44 тонни, продуктів згущених - 516 тонн.
Саме через відкриття нового цеху з виготовлення згущеної продукції на заводі було створено 30 нових робочих місць. Нині на підприємстві працює 210 мешканців Ружинщини, які соціально забезпеченні та вчасно отримують заробітну плату. А очолює цей працьовитий колектив Андрій Якович Цехмейструк.
1.2 Коротка природно-кліматична характеристика
Ружинський район - район, розташований у південно-східній частині Житомирської області, площею 1002 км2, що складає 3,3% території області. Районний центр - Ружин.
Географічні координати об'єкта:
(Ш=49? 43?17??, Д=29? 11?26??).
Клімат помірно-континентальний з прохо - лодною зимою і теплим літом.
Середньорічна температура повітря становить 6,9°С, найнижча вона у січні (мінус 6,0°С),
Таблиця 1.1. Середньомісячна та річна швидкість вітру (м/с) за метеостанцією житомир
I |
II |
III |
IV |
V |
VI |
VII |
VIII |
IX |
X |
XI |
XII |
Рік |
|
4,7 |
4,8 |
4,7 |
4,3 |
3,7 |
3,4 |
3,3 |
3,2 |
3,6 |
4,0 |
4,8 |
4,7 |
4,1 |
Таблиця 1.2. Повторюваність напряму вітру та штилю (%) за метеостанцією житомир
Місяць |
Пн |
ПнС |
С |
ПдС |
Пд |
ПдЗ |
З |
ПнЗ |
Штиль |
|
I |
6,8 |
6,4 |
9,9 |
15,1 |
13,0 | ...