Фінансовий аналіз діяльності ЗАТ "Кондитерська фабрика "Харків’янка"
Краткое сожержание материала:
Размещено на
Размещено на
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені ВАДИМА ГЕТЬМАНА
Фінансовий аналіз діяльності ЗАТ «Кондитерська фабрика «Харків'янка»
Стабільність української кондитерської галузі сьогодні забезпечують дев'ять підприємств, такі як: «Рошен», «КОНТІ», «АВК», «Крафт Фудз Україна», «Полтавакондитер», КФ «Світоч», «Житомирські ласощі», корпорація «Бісквіт шоколад» та «Черкаська БФ», які виробляють понад дві третини всієї продукції. Ці компанії у попередні роки здійснювали значні інвестиції у модернізацію технологічних процесів, рекламну та маркетингову політику, логістику, енергозберігаючі технології та кадри, що дало їм змогу випускати.
Лідером національного ринку кондитерських виробів є кондитерська корпорація ROSHEN. Біля 25% всіх вітчизняних солодощів випускається на фабриках корпорації - Київській, Вінницькії, Маріупільській та Кременчуцькій.
Однією з провідних корпорацій на кондитерському ринку України є «Бісквіт-Шоколад».
Корпорація «Бісквіт-Шоколад» за 9 місяців поточного року отримала чистий прибуток в розмірі 470 млн. грн., що складає 117% до відповідного періоду минулого року. За підсумками трьох кварталів підприємства корпорації виробили 42,9 тис. т. кондитерських виробів, що дещо більше показника аналогічного періоду минулого року (42,8 тис. т). За 9 місяців корпорація реалізувала стільки ж продукції, як і 2009 року - 42,2 тис. т.
Таким чином, «Бісквіт-Шоколад» посідає четверте місце серед виробників солодощів в Україні. Корпорація "Бісквіт-Шоколад" об'єднує дві фабрики - АТЗТ "Харківська бісквітна фабрика" та ЗАТ "Кондитерська фабрика "Харків'янка".
Проведемо більш детальний аналіз "Кондитерська фабрика "Харків'янка" на основі даних її фінансової звітності за 2008 рік.
Сьогодні на фабриці працюють біля півтори тисячі робітників. Річне виробництво продукції складає 24 тисячі т за розрахункової потужності у 35 тисяч т. Це одна з небагатьох фабрик в Україні, що має повний цикл переробки како-бобів потужністю до 5 тисяч тон на рік. Какао-боби фабрика отримує від кращих постачальників Західної Африки - з Берега Слонової Кістки та Гани. Отримані боби очищують від домішок, обсмажують, подрібнюють і розділяють на какао крупку (м'якуш) та какао велу (оболонка). З какао крупки отримують какао терте, з якого, в свою чергу, за високої температури виділяють какао масло і какао макуху, з якої потім отримують какао порошок. Отримана сировина - какао терте, какао масло та какао порошок - надалі використовуються для виробництва основної маси кондитерських виробів.
Кондитерська фабрика "Харків'янка" має 5 головних виробничих цехів: карамельний, ірисо-цукерковий, шоколадно-цукерковий, шоколадний та борошняно-кондитерський.
Карамельний цех має 2 карамельні потоково-механізовані лінії і лінію з виробництва відливної карамелі нідерландської фірми ТС&С, на яких виготовляється широкий асортимент карамелі, а також лінію з виробництва багатошарових цукерок і батончиків з нуги. Основна сировина для виготовлення карамелі - цукор і патока, а для виробництва карамелі з різноманітними смаками та ароматами також використовуються фруктово-ягідне пюре, згущене молоко, какао продукти, горіхи, спирт, тощо.
Ірисо-цукерковий цех має 2 потоково-механізовані лінії безкрохмальної відливки нідерландської фірми ТС&С, що дають змогу виготовляти цукерки з помадними та комбінованими корпусами. Цех також має лінію з виробництва цукерок методом відливу в крохмаль з різноманітними корпусами - збивними, помадно-кремовими, фруктовими, помадними та желейними. Таким чином, в ірисо-цукерковому цеху виготовляється великий асортимент глазурованих цукерок різноманітної форми та ірису. До рецептури всіх помадних цукерок входить напівфабрикат - помада, що є дрібнокристалічною масою на основі цукру і патоки, а до рецептур різноманітних цукерок також додаються згущене молоко, фруктово-ягідне пюре, какао продукти, спирт, тощо. В цьому ж цеху на основі пектину виготовляються цукерки з желейними корпусами.
Шоколадно-цукерковий цех має 6 потоково-механізованих ліній, що дозволяють виготовляти широкий асортимент кондитерських виробів - глазуровані та неглазуровані цукерки з різноманітними корпусами, шоколад, шоколадно-вафельні торти.
Шоколадний цех має потоково-механізовану лінію з виробництва шоколадних цукерок з різноманітними начинками і цукерок з заспиртованими фруктами та ягодами в широкому асортименті.
Борошняно-кондитерський має в складі лінії з виробництва зефіру, мармеладу, ірису
Кондитерська фабрика "Харків'янка" сьогодні виготовляє широкий асортимент кондитерських виробів: цукерки, карамель, шоколад, ірис, зефір, мармелад, торти шоколадно-вафельні. Асортимент нараховує більше 200 найменувань, а з урахуванням фасовки - вдвічі більше.
Інформаційною базою аналізу фінансового стану є бухгалтерська фінансова звітність, яка відображає майновий та фінансовий стан підприємства на конкретну дату. Бухгалтерська звітність складається із взаємозв'язаних форм, на основі яких здійснимо аналіз фінансового стану фабрики "Харків'янка":
Баланс
Звіт про фінансові результати
Звіт про рух грошових коштів
Звіт про власний капітал.
Аналіз балансу
Аналіз фінансового стану фабрики "Харків'янка" почнемо з його загальної оцінки за даними балансу. Перш за все, розрахуємо зміну валюти балансу за 2008 рік. Отже, на кінець звітного періоду валюта балансу становила 82169 тис. грн., що на 35647 тис. грн в абсолютному вимірі більше, ніж на початок року. Тобто в цілому за 2008 рік валюта балансу зросла на 76,6%. Це явище оцінюється як позитивне, але при цьому варто врахувати фактор інфляції у 2008 році (індекс інфляції становив 122,3%), який дещо занижує реальне зростання валюти балансу.
Для загальної оцінки динаміки фінансового стану необхідно встановити співвідношення динаміки балансу з динамікою реалізації продукції, а також прибутку підприємства від операційної діяльності. Темп приросту обсягу реалізації продукції становив 12,1%, а прибуток зменшився на 5,3%. Відставання темпу зростання цих показників від темпів зростання суми балансу свідчить про погіршення використання засобів підприємства.
Крім зміни валюти балансу необхідно проаналізувати характер зміни окремих статей балансу, тобто провести горизонтальний та вертикальний аналіз балансу фабрики "Харків'янка".
Аналітичне групування та аналіз статей активу балансу |
|||||||
ЗАТ "Кондитерська фабрика "Харків'янка" |
|||||||
Актив балансу |
2007 |
2008 |
Абсолютне відхилення, тис.грн |
Темпи зростання, % |
|||
тис.грн |
% до підсумку |
тис.грн |
% до підсумку |
||||
І. Необоротні активи |
40362 |
86,76 |
75316 |
91,66 |
34954 |
186,6 |
|
ІІ. Оборотні активи |
5938 |
12,76 |
6686 |
8,14 |
748 |
112,6 |
|
У тому числі: - запаси |
878 |
1,89 |
1264 |
1,54 |
386 |
144,0 |
|
- одержані векселі |
0 |
0,00 |
0 |
0,00 |
0 |
0,0 |
|
- дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги |
3796 |
8,16 |
3668 |
4,46 |
-128 |
96,6 |
|
- дебіторська заборгованість за розрахунками та ін. |
557 |
1,20 |
1426 |
1,74 |
869 |
256,0 |
|
- поточні фінансові інвестиції |
35 |
0,08 |
205 |
0,25 |
170 |
0,0 |
|
- грошові кошти та інші активи |
682 |
1,47 |