Проект технічного переоснащення ділянки розливу молока на київському міському молочному заводі №3
Краткое сожержание материала:
Размещено на
Размещено на
АНОТАЦІЯ
Даний проект є проектом технічного переоснащення ділянки розливу молока на київському міському молочному заводі №3. У проекті передбачається заміна розливного автомату ВІСКО ФІЛЛ-ПЕК продуктивністю 2500 літрів за годину на розливно-упаковочний автомат марки ЕLОРАК QММ - 4500 продуктивністю 4500 пакетів за годину. Передбачається зростання потужності цеха та переведення його в 3-х змінний режим роботи.
До технічного переоснащення ділянки розливу молока спонукають такі причини:
- постійне зменшення ефективного часу роботи апарату;
- низька продуктивність та значна кількість відходів поліетилену існуючого розливного автомату ;
- існує можливість ненадійного запаювання швів поліетиленових пакетів, і як наслідок втрати продукту;
Автомат розливно-упаковочний марки ЕLОРАК QММ - 4500 призначений для формування пакета із заготовки, що заклеєна по повздовжньому шву, заповнення пакета необхідною кількістю молока або іншого молочного продукту з подальшим запечатуванням верхніх клапанів пакета та подачі його на конвеєр для переміщення пакетів.
Встановлення розливно-упаковочного автомату ЕLОРАК QММ - 4500 дозволяє отримати наступний економічний ефект:
- зменшиться собівартість продукції;
- підвищиться рентабельність виробництва та рентабельність продаж;
- підвищиться продуктивність праці;
- збільшиться загальний прибуток;
- значно збільшиться обсяг виробництва продукції;
ВСТУП
Основним завданням молочної промисловості є забезпечення населення молоком та молочними продуктами. В умовах жорсткої конкуренції потрібно ставити високі вимоги до якості продукції, яка виробляється. Наявність в молочних продуктах таких речовин як білки, жири, вуглеводи та вітаміни обумовлюють їх високу біологічну цінність.
Молочна промисловість в Україні постійно розвивається. Вживаються певні заходи по покращенню постачання населення молочними продуктами. На підприємствах цієї галузі постійно розширюється асортимент, покращуються смакові якості та корисні властивості продуктів.
З прискоренням розвитку виробничо-технологічної бази молочної промисловості безпосередньо пов'язане більш повне і рівномірне задоволення потреб населення в молочній продукції, розширення її асортименту, підвищення її якості та комплексна переробка молока. При цьому передбачається використання нового високопродуктивного технологічного обладнання, виготовлення укомплектованих автоматизованих поточно-технологічних ліній, що забезпечують підвищення продуктивності праці.
Для забезпечення підвищення продуктивності і зменшення втрат, в молочній промисловості потрібно розширювати масштаби впровадження нових технологій комплексної переробки молока. Щоб забезпечити населення якісними молочними продуктами, а також для витіснення іноземних конкурентів з нашого ринку необхідно збільшити обсяги випуску продукції, знизивши при цьому її собівартість.
Переоснащення молочної промисловості на новій технологічній основі є одним з вирішальних факторів, що забезпечує підвищення технологічного рівня, якості і надійності машин.
Потрібна автоматизація виробництва, що зменшує використання ручної праці. В сучасній молочній промисловості і її технологічних лініях машини і апарати періодичної дії все частіше витісняються обладнанням безперервної дії, що дає змогу збільшити об'єм виробництва і значно підвищити ефективність використання техніки.
Впровадженню нових способів обробки молока на основі застосування прогресивного обладнання сприяє науково-технічний прогрес в молочній промисловості. Впровадження нових технологій виробництва дозволяє збільшити термін зберігання молока. При цьому зберігаються початкові якості молока і його склад , що є ознакою якості продукту .
ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ
1.Техніко-економічна характеристика підприємства
Київський міський молочний завод , велике переробне підприємство, розташоване в м. Вишневе Київської області. Основними задачами виробничої діяльності підприємства є відпрацьовування та освоєння сучасних технологій отримання нових видів молочних продуктів, а також вдосконалення діючих технологічних процесів виробництва продукції.
Молочний цех підприємства був побудований та почав освоєння та виробництво молочних продуктів в 1976 році. Проектна потужність цеха складала 50 тон молока за зміну. Після технічного переоснащення, що було ; проведене на підприємстві у 1987 році, молочний цех міг переробляти 100 та більше тон молока за зміну. Постачальниками сировини для виробництва молочних продуктів є КСП Київського району, а споживачами виробленої продукції -- торгові підприємства міста Києва.
Асортимент випуску цільномолочної продукції постійно поновлюється та розширюється. Це молоко пастеризоване, сметана, кефір, ряжанка, йогурт і інше.
Останнім часом підприємство орієнтується на випуск нових для нашої промисловості молочних продуктів: йогуртів, сирків .Збільшується виробництво продуктів зі знежиреного молока. Це продукти з мінімальним вмістом жиру та з підвищеним вмістом білку.
Молочний цех підприємства, вирішений в трьох-поверховому виконанні. Молоко в цех надходить через приймальне відділення, звідки воно направляється в машинно-технологічне відділення (апаратне відділення), яке розміщене на першому поверсі. Оператор розподіляє сировину по ділянках в залежності від подальшої переробки: на сепарування, якщо необхідно виготовити масло селянське, масло вершкове з вмістом какао або сметану; на пастеризацію, якщо буде потрібно виготовити кефір, пастеризоване молоко або ряжанку; на вакуум-випарну установку, якщо надходило замовлення на виготовлення згущеного молока. Знежирене молоко, яке отримано після сепарування молока йде на виробництво нежирного сиру кисломолочного. З сиру кисломолочного також виготовляють десерти.
Продукція київського міського молочного заводу випускається у відповідності з науково-технічною документацією. Відповідність продукції стандартам контролюється лабораторією. За безперервною роботою обладнання, його своєчасним і якісним ремонтом слідкує служба головного механіка підприємства.
Молокозавод належить до підприємств з сезонним характером виробництва і працює в залежності від надходження сировини. При правильній діяльності служби постачання сировини молокозавод працює майже безперервно.
Прикладається багато зусиль для вирішення першочергових завдань: підвищити рівень культури виробництва, забезпечити виробництво сучасним обладнанням, використовувати сучасні технології, забезпечити високі смакові і властивості і привабливий товарний вигляд. Все це буде сприяти забезпеченню (більш високого споживчого попиту на продукцію. Діяльність підприємства направлена на розширення виробництва, вдосконалення традиційних і введення нових технологій.
Для забезпечення населення якісними молочними продуктами, а також для витіснення іноземних конкурентів з нашого ринку необхідно збільшити обсяги випуску продукції, знизивши при цьому її собівартість.
Собівартість однієї тони молока |
таблиця 1 |
|||
№ |
Стаття витрат |
Грн. |
Структура , % |
|
1 |
Сировина і матеріали. |
878,55 |
77,68 |
|
2 |
Паливо і енергія. |
86,12 |
7,62 |
|
3 |
Заробітна плата основних виробничих робітників. |
17,52 |
1,55 |
|
4 |
Відрахування на соціальні заходи. |
6,78 |
0,6 |
|
5 |
Витрати на утримання і експлуатацію устаткування. |
57,25 |
5,06 |
|
6 |
Загальновиробничі витрати. |
30 |
2,65 |
|
7 |
Виробнича собівартість . |
1076,22 |
94,87 |
|