Студенческий сайт КФУ - ex ТНУ » Учебный раздел » Учебные файлы »Бухгалтерский учет и аудит

Облік готової продукції на ТзОВ "Грантех"

Тип: курсовая работа
Категория: Бухгалтерский учет и аудит
Скачать
Купить
Економічна сутність поняття "готова продукція". Методика бухгалтерського обліку операцій з готовою продукцією: оцінювання, система рахунків обліку, класифікація витрат за економічними елементами. Практичні основи бухгалтерського обліку готової продукції.
Краткое сожержание материала:

Размещено на

Размещено на

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЖИТОМИРСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Курсова робота

з фінансового обліку

на тему: "Облік готової продукції на ТзОВ "Грантех"

Студентки ІІ курсу групи ОАЗ-60

центру післядипломної освіти

Чехути Світлани Олександрівни

Науковий керівник

д.е.н., проф. Чижевська Людмила Віталіївна

Житомир, 2013

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ГОТОВОЇ ПРОДУКЦІЇ

1.1 Економічна (економіко-правова) сутність поняття «готова продукція»

Вивченням питання обліку готової продукції займалось багато вчених і кожен з них приділяв увагу сутності поняття "готової продукції". Автори наводять наступні тлумачення:

продукт, закінчений на виробництві, укомплектований і пройшов необхідні випробування, відповідає діючим стандартам або технічним умовам, прийнятий відділом технічного контролю і зданий на склад або замовнику (Чебанова Н.В. [24,с.369], Ткаченко Н. М. [22,с.253], Верхоглядова Н.І. [7,с.151], Бутинець Ф.Ф. [5,с.148], Ільїна С.Б. [7,с.151], Лишиленко О.В. [16,с.359], Чижевська Л.В. [26,с.28], Шило В.П. [7,с.151], Лозинський Д.Л. [26,с.28], ПСБО-9 [19], Єфіменко Т.І. [24,с.369]) - 37,5 %,

вироби і напівфабрикати, роботи і послуги, які пройшли всі стадії обробки на підприємстві та відповідають затвердженим стандартам або техумовам (Орлова В.К. [28, с.227], Орлів М.С. [28, с.227], Хома С.В. [28, с.227], Сук Л.К. [21,с.207], Сук П.Л. [21, с.207]) - 20,8 %,

продукція виконана з давальницької сировини (Бутинець Ф.Ф. [26,,28], Чижевська Л.В. [26,с.28], Лозинський Д.Л. [26,с.28]) - 12,5 %,

вироби і напівфабрикати, які закінчені обробкою на підприємстві і відповідають затвердженим стандартам або техумовам (Азріліян А.Н. [3,с.777], Загородній А.Г. [11,с.731], Вознюк Г.Л. [11,с.731], Мочерний С.В. [10,с.57]) - 16,7 %,

продукти і вироби виробництва повністю оброблені (Ожегов С.І. [18,с.682], Шемшученко Ю.С. [29,с.488]) - 8,3 %,

результат трудової діяльності, призначеної для задоволення суспільних або особистих потреб, включаючи науково-технічні розробки, продукти виробничо-технічного призначення, товари народного вжитку, об'єкти будівництва, роботи та послуги (Золотогоров В.Г. [12,с.393]) - 4,2 %.

Дослідження сутності ключового поняття буде неповним без вивчення підходів авторів до класифікації (табл.1.1)

Таблиця 1.1

Класифікація готової продукції

Ознака класифі-кації

Орлова В.К. [28, с.227], Хома С.В. [28, с.227], Бутинець Ф.Ф. [5,с.148],

Золотогоров В.Г. [12,с.393]

Орлова В.К. [28, с.227], Сук Л.К. [21,с.207]

за формою

готова продукція, що має уречевлену форму

уречевлена (сировина, матеріали, їстівні, хімічні та інші продукти, технічні прилади, їх частини)

вироби

готова продукція, що має форму результату роботи або послуги

неуречевлена (енергія, інформація, деякі види послуг)

роботи і послуги

за сту-пенем го-товності

готова продукція

-

готові вироби

напівфабрикати

-

напівфабрикати

незавершене виробництво

-

-

за укрупненими позиціями

1.вироби основного виробництва;

2.товари широкого вжитку, вироблені з відходів;

3.запасні частини;

4.виконані роботи;

5.надані послуги.

-

-

за конст-рукторською і техно-логічною склад-ністю

проста

-

-

складна (основна, побічна, супутня)

-

-

за галузями виробництва

-

речову готова продукція (машини, устаткування, взуття і т.д.)

-

-

роботи промислового характеру (ремонтні роботи, зберігання, упаковка, транспортування і т.д.)

-

Отже, аналізуючи підходи різних джерел до вивчення поняття "готова продукція" та класифікації готової продукції, можна помітити, що з роками значення поняття розвивалось, ставало більш широким і змістовним, класифікаційні ознаки кількісно збільшувались та ґрунтовно диференціюють види готової продукції.

1.2 Огляд літературних джерел щодо висвітлення питань з обліку операцій з готовою продукцією

Для розгляду міжнародного досвіду ведення обліку готової продукції розберемо стандарти, за допомогою яких ведеться облік.

Глобалізація економічних процесів та інформаційних технологій, розвиток всесвітнього ринку інвестицій сприяє розробці загальних принципів обліку та звітності, тобто впровадженню Міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ). У міжнародній обліковій практиці прийнято, що справедлива вартість не повинна перевищувати 10 % справедливої вартості іншого активу, який бере участь в обміні.

У міжнародних стандартах регламентуються основні моменти того напряму обліку, який розглядається в певному стандарті. Це полегшує розробку національних бухгалтерських стандартів з урахуванням міжнародних. Саме тому П(С)БО 9 "Запаси" має ряд спільних моментів з МСФЗ 2 "Запаси", зокрема, щодо сфери застосування цих стандартів; умов визнання запасів і основних понять, пов'язаних з ними; рекомендацій щодо використання методів оцінки запасів і вимог до оцінки різних елементів звітності; розкриття інформації про запаси у різних формах фінансової звітності. Однак поряд з цим можна виділити й наступні відмінні положення (див. табл. 1.2).

Таблиця.1.2

Порівняння міжнародного та національного стандартів з обліку запасів

Ознака

П(С)БО 9 "Запаси"

МСФЗ 2 "Запаси"

Оцінка запасів

При надходженні

Собівартість формується з таких витрат:

При придбанні у постачальника

Суми, що сплачуються згідно з договором постачальнику (продавцю), за вирахуванням непрямих податків; суми ввізного мита; суми непрямих податків у зв'язку з придбанням запасів, які не відшкодовуються підприємству; транспортно заготівельні витрати; інші витрати

При виготовленні власними силами

Витрати, що утворюють виробничу собівартість, визначену за П(С)БО 16 "Витрати"

При внесенні до статутного капіталу

Справедливої вартості, погодженої із засновниками підприємства з урахуванням витрат, що включаються до первісної вартості запасів, придбаних у постачальника

При безоплатному отриманні

Справедливої вартості

При отриманні у результаті обміну на подібні активи

Балансової вартості переданих запасів

При отриманні в результаті обміну на неподібні активи

Справедливої вартості отриманих запасів

До собівартості не включаються витрати: понаднормові втрати і нестачі запасів; проценти за користування позиками; витрати на збут; загальногосподарські та інші подібні витрати

Собівартість формується з таких витрат:

Витрати на придбання Ціни придбання; мита на ввезення та інших податків; витрат на транспортування, вартості робіт з навантаження та розвантаження й інших витрат. В окремих випадках вони можуть включати й різницю курсів іноземних валют, що виникає при придбанні запасів за валюту Витрати на переробку Витрати, безпосередньо пов'язані з одиницею виробництва; систематичний розподіл постійних і змінних виробничих накладних витрат

Інші витрати

Інші витрати, якщо вони відбулися при доставці запасів до їх теперішнього місця розташування та приведення до теперішнього стану

До собівартості не включаються витрати: понаднормативні суми відходів матеріалів, оплата праці...

Другие файлы:

Визначення первісної вартості готової продукції
Поняття та класифікація готової продукції. Основні завдання обліку готової продукції, визначення її первісної вартості. Документальне оформлення руху...

Облік готової продукції та її реалізації
Облік випуску готової продукції. Документальне оформлення відпуску готової продукції покупцям. Розрахунок фактичної собівартості та податків на реаліз...

Фінансовий облік готової продукції рослинництва
Характеристика рослинництва як провідної галузі виробництва сільськогосподарської. Облік готової продукції сільськогосподарського підприємства на прик...

Відображення методологічних і організаційних основ обліку готової продукції сільськогосподарського виробництва
Особливості обліку і аудиту готової продукції. Первинний, синтетичний та аналітичний облік готової продукції на СТОВ "Полісся". Методика проведення ау...

Облік готової сільськогосподарської продукції
Загальні поняття сільськогосподарської продукції та додаткових біологічних активів. Документальне відображення в бухгалтерському обліку готової сільсь...