Календарь
«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Популярное
Архив
Апрель 2022 (4)
Март 2022 (12)
Февраль 2022 (17)
Январь 2022 (19)
Март 2020 (6)
Февраль 2020 (13)
Студенческий сайт КФУ (ex ТНУ) » Новости » РАКУРС » Як бакалавр став вищою освітою та інші виверти освітньої реформи
Новости » РАКУРС : Як бакалавр став вищою освітою та інші виверти освітньої реформи
0
Автор: Sheva | Дата: 5 февраля 2022 | Просмотров: 244

altЗгідно Закону України № 1556-VII у редакції від 01.01.2019 р "Про вищу освіту", наразі закінчується перехідний період, що мав привести стандарти української дошкільної, середньої, позашкільної та вищої освіти до міжнародних зразків https://op.ua/news/osvita-v-ukraini/bakalavr-ce-vischa-osvita-ta-inshi-noveli-v-osviti-ukrayini. Залишаючи осторонь якість знань, що надаються та постійні зміни навчального процесу, необхідно більш предметно зупинитися на рівнях освіти, зокрема вищої. Це досить важливе питання, адже спеціалісти, що випускають у вищі навчальні заклади України маю змогу отримати роботу не тільки в нашій країні але і за кордоном де досить прискіпливо ставляться до рівня освіти.

Вимоги ЄКТС

Обсяг навчального навантаження (ЄКТС) для ступеня бакалавр, згідно сучасних вимог, становить 240 кредитів мить за умови якщо навчання почалося на основі повної загальної середньої освіти. Якщо ж претендент на ступінь бакалавра уже має освіту, що позиціонується, як молодший бакалавр або молодший спеціаліст, то навантаження освітньо-професійної програми повинно становити 120-180 кредитів.

Ступені вищої освіти

Тлумачення сучасної редакції закону України "Про вищу освіту" передбачає 5 рівнів (ступенів) вищої освіти, що абітурієнт можна здобути у вищих навчальних закладах нашої держави:

  • Початковий - скорочений цикл;
  • Перший - бакалаврат;
  • Другий - магістратура;
  • Третій - освітньо-науковий рівень що відповідає доктору філософії;
  • Науковий - доктор наук.

У відповідності до вимог перехідного періоду такі освітньо-кваліфікаційні ступені, як спеціаліст та молодший спеціаліст, а також науковий ступінь кандидата наук скасовуються. Отже, законом України "Про вищу освіту" передбачено, бакалавр - відноситься до базової вищої освіти, а магістр (спеціаліст) - до повної.

ПТУ з віщою освітою

Згідно нових нормативів до вищої освіти відносяться всі ступені починаючи від молодшого бакалавра і закінчуючи доктором філософії. Відтак навіть випускники технікумів, профтехучилищ та навіть деяких коледжів, що можуть забезпечити учбову програму за коротким (початковим) рівнем вищої освіти зможуть попускати молодших бакалаврів.

Згідно пояснень, що надали представники Міністерства освіти України, початковий рівень відповідає сьомому кваліфікаційному рівню. У свою чергу це передбачає, що випускники коледжу повинні мати як теоретичні знання, так і практичні навики для успішного виконання у цих професійних функцій за певною спеціальністю.

 
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии в данной новости.